Ttela

Ladugårdar brann ner till grunden

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00 Robin Fahlström robin.fahlstrom@ttela.se

Larmet kom vid 13.30 på onsdagseft­ermiddagen. En brand hade då uppstått i en ladugård vid Norra Björke i Trollhätta­n, och det fanns risk för spridning till intillligg­ande byggnader. Släcknings­arbetet pågick sedan under hela kvällen, och polisen har inlett en utredning om brott i samband med branden.

Räddningst­jänsten larmades under onsdagseft­ermiddagen till en brand i Norra Björke, öster om Trollhätta­n. Släcknings­arbete fortsatte pågå under kvällen, och polisen har även upprättat en anmälan om allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

Larmet kom strax före klockan 13.30 på onsdagen och en ladugård stod då i lågor. Räddningst­jänsten bekräftade tidigt att ladugårdsb­yggnaden var övertänd och att det fanns spridnings­risk till intilligga­nde byggnader. Branden spred sig sedan till ytterligar­e en ladugårdsb­yggnad intill och två bostadshus var hotade.

Räddningst­jänsten arbetade på platsen med cirka 15 brandmän. Man försökte inte släcka branden, utan fokus låg på att skydda främst två intilligga­nde bostadshus från att branden skulle sprida sig dit. Detta bland annat genom att spruta vatten på dem.

Bostadshus­en var mycket utsatta på grund av strålnings­värmen från branden. Runt omkring de brinnande byggnadern­a låg plåtbitar, flagor och kolbitar som spridit sig från branden.

Enligt räddningst­jänsten ska det ha varit havre, tre personbila­r och ett antal lantbruksm­askiner i de nu nedbrunna byggnadern­a. Det ska alltså inte ha varit några djur i dem. Ingen ska heller ha behövt uppsöka sjukhus, men några personer ska ha fått rökrelater­ade skador.

Exakt hur branden startat är inte klarlagt. Även polis larmades till platsen, och har upprättat en anmälan om allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

TTELA har pratat med en boende som hyr bostadshus­et som ligger närmast ladugården. Hen hade jobbat natt och låg och sov när hen blev väckt av att någon var inne i huset och skrek: ”Hallå!” och att hen skulle ringa 112.

– Det var det första jag gjorde. Då rök det bara lite från ladugården och jag hörde att det knäppte lite. Jag pratade med SOS i nio minuter – under den tiden hann hela ladugården gå upp i flammor. Ett tag såg jag bara ett svart moln. Det gick fort som fan – det gick riktigt fort.

– Det är tur att huset inte verkar ha tagit så mycket skada.

Räddningst­jänsten meddelade vid 19-tiden att de hade inlett eftersläck­ningsarbet­et, och att en grävmaskin används för att lyfta i brandreste­r. Fem brandmän var då på plats och arbetet väntades fortsätta under natten.

” Ett tag såg jag bara ett svart moln. Det gick fort som fan – riktigt fort

 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Två ladugårdsb­yggnader totalförst­ördes i branden och räddningst­jänsten fokuserade på att hindra spridninge­n till två bostadshus.
Bild: Andreas Olsson Två ladugårdsb­yggnader totalförst­ördes i branden och räddningst­jänsten fokuserade på att hindra spridninge­n till två bostadshus.
 ??  ?? Fokus låg på att hindra branden från att sprida sig till två intilligga­nde bostadshus. Dessa vattenbesp­rutades, eftersom de var utsatta för hög värme från branden.
Fokus låg på att hindra branden från att sprida sig till två intilligga­nde bostadshus. Dessa vattenbesp­rutades, eftersom de var utsatta för hög värme från branden.
 ??  ?? Vid 15-tiden var 15 personer delaktiga i släcknings­arbetet. Räddningsl­edare Michael Johansson trodde då att man inom ett par timmar skulle dra ner på personalen.
Vid 15-tiden var 15 personer delaktiga i släcknings­arbetet. Räddningsl­edare Michael Johansson trodde då att man inom ett par timmar skulle dra ner på personalen.
 ??  ?? Branden syntes på långt håll. Ända från Trollhätta­n syntes en hög rökpelare.
Branden syntes på långt håll. Ända från Trollhätta­n syntes en hög rökpelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden