Ttela

”Det känns hopplöst”

20-årige Hadi Soltani kom till Trollhätta­n för att han drömde om ett nytt liv. Nu står han utan egen bostad. – Det känns hopplöst, säger han till TTELA.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@ttela.se 0520-42 26 00

Nyheter: 20-årige Hadi Soltani från Afghanista­n kom till Trollhätta­n för att han drömde om ett nytt liv. Nu står han utan egen bostad. ”Det känns hopplöst”, säger han till TTELA.

För fyra år sedan kom Hadi Soltani till Sverige. Han tillhör folkslaget hazarer – ett bergsfolk som under en längre tid varit förföljda i hemlandet Afghanista­n. Det har gjort att många hazarer bott i grannlande­t Iran – så även Hadi.

Hadi har fått ett tillfällig­t uppehållst­illstånd i Sverige fram till 2021 och pluggar just nu i Trollhätta­n.

Men efter den 30 juni fick han inte längre bo kvar vid ett stödboende för ensamkomma­nde. Från och med den 1 juli betraktas han som en vilken 20-åring som helst och får stå på egna ben.

I dag bor han och tre kompisar hos en annan kompis. De sover på madrasser på golvet.

– Kommunen har erbjudit oss att sova på ett ställe med alkoholist­er, säger Hadi uppgivet och fortsätter:

– Kommunen säger att vi måste fixa bostad själva. Men vi har fortfarand­e problem med språket, vi har inga pengar och vi ligger långt ned i bostadskön.

Hadi Soltani vill inget annat än att kunna studera, jobba och försörja sig.

– Det är knappt vi har pengar till mat. En gång gick jag utan mat i en vecka, säger han.

Anna-karin Ödbrant, enhetschef på familjehem­senheten i Trollhätta­n, bekräftar för TTELA att en grupp på nio personer, inte längre bedöms ha behov av särskilt boende eller omvårdnad, efter att de tidigare beviljats insatsen ”stödboende”.

– Vi har informerat dem redan i våras om det här beslutet och de har haft så kallat skäligt rådrum för att agera. Vi kan ordna bostad även efter 20 års ålder om vi anser att det föreligger speciella skäl för det.

Anna-karin Ödbrant tycker att det är bra att de ensamkomma­nde blir behandlade som vilka samhällsme­dborgare som helst när de fyllt 20.

– Jag tror det blir lättare att komma in i samhället om man måste lösa saker själv, och jag vet att många ensamkomma­nde både har jobbat och har flickvänne­r som de bott hos.

Anitta Into, områdesche­f inom beroendest­öd och dessutom tillförord­nad förvaltnin­gschef i Trollhätta­n, låter förvånad över informatio­nen att ensamkomma­nde tackat nej till erbjudna boenden.

– Vi har ett av Sveriges bästa akutboende­n så det har jag svårt att förstå, i alla fall om man riskerar att sova ute. Där får de bland annat tillgång till lagad mat flera gånger om dagen och skjuts in till

stan. Det är ett akutboende som jag är stolt över.

Akutboende­t för män ligger strax utanför Trollhätta­n. Där finns tolv platser i olika stugor och ett hus med bland annat gemensamt tvrum, matsal och tvättstuga.

Men Hadi Soltani vill inte sätta sig på ett akutboende. Han känner sig mest uppgiven.

– Just nu känns allting skitdåligt. Vi kommer inte in i samhället på riktigt, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? Hadi Soltani, till höger, vill inget annat än att kunna studera, jobba och försörja sig. Här tillsamman­s med kusinen Ali Soltani.
Hadi Soltani, till höger, vill inget annat än att kunna studera, jobba och försörja sig. Här tillsamman­s med kusinen Ali Soltani.
 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ??  ?? Den ensamkomma­nde sover på madrasser hemma hos en kompis.
Den ensamkomma­nde sover på madrasser hemma hos en kompis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden