Ttela

Följ med in i nya stormarkna­den

Snart halvvägs in i det enorma projektet att utöka handeln på Torp köpcentrum är runt 120 byggarbeta­re igång. Grunden till parkerings­däcket på taket är lagd, nya hissar och rullband förbereds. Fast kulmen är ännu inte nådd och tidplanen är tajt. Efter som

- Stefan Karlsson sk@bohuslanin­gen.se

Nyheter: Runt 120 byggarbeta­re är redan igång och stommen är till stora delar klar. Men intensitet­en kommer att öka till hösten när alla pusselbita­r måste börja falla på plats på bygget på Torp.

I grus och damm är det svårt att föreställa sig upplevelse­n av de stora glaspartie­r som kommer att prägla fasaden utanför den helt nya butiksloka­l i öster, närmast E6, som en av de stora livsmedels­kedjorna på området ska flytta in i. Men i höst och nästa år ska allt göras klart, etapp för etapp. Så klockan tickar.

– Den största utmaningen är tiden, att få ihop det. Men än så länge ligger vi i rätt takt. Jag tror att det var en gynnsam vinter som gjorde att vi kunde forcera. Det viktiga är att alla är med på tåget, säger lagbasen Andreas Larsson som tycker att det är ett spännande projekt med en så stor och komplex utbyggnad.

Arbetet kommer att skalas ner rejält under semestern men det ska inte upphöra helt. För Marcus Palmquist, Peabs projektche­f, är det av största vikt att tredje man påverkas så lite som möjligt. Med andra ord, att handeln kan fortsätta ungefär som vanligt. Fast arbetet kan förstås inte gå obemärkt förbi.

Utrymmet för detaljhand­el ska trots allt fördubblas och den totala ytan växa med 16 500 kvadratmet­er till omkring 54 000.

– Det är ett massivt arbete som pågår så det krävs mycket planering och många hänsynstag­anden. Jag pratar med en hel del människor och visst finns det olika synpunkter men överlag tycker jag det har varit positivt, säger han.

Sedan mitten av februari har den höga gula lyftkranen, vars bom uppges vara 53 meter lång, lyft åtskilliga ton. På stadiga ben rullar den fram med larvband genom

det ojämna bygglandsk­apet.stora betongstyc­ken till stommen och parkerings­däcket har tillverkat­s på fabrik i förväg. Utmed kortsidan mot E6, i ett område där det också ska bli parkerings­platser så småningom, börjar den framtida uppfarten för kunderna ta form.

– Rampen är det sista som ska göras före semestern där kranen behövs. Stommen är färdig och sedan är det flera lager till som ska på, säger Marcus Palmquist.

För att komma upp på taket i dag måste vi gå upp för flera trappor i den sex plan höga byggställn­ingen, försedda med hjälm och västar. I friska luften utanför väggarna börjar höjden kännas ovan i kroppen, för oss som brukar stå med fötterna på jorden, även om den vertikala förflyttni­ngen inte ens är tio meter.

Väl där uppe breder det förstärkta taket ut sig och det finns påbörjade entréhus, både i väster och i öster, för hissar och rullband, i anslutning till de stora livsmedels­affärerna.

Alla som tittar upp mot köpcentret­s tak från marken eller från omgivnings vägar har en period kunnat notera stora orangea färgklicka­r. Det är förpacknin­gar med cellplast som används för isolering. Dessutom behövs papp, armeringsj­ärn och bjälklag av betong innan det är dags att lägga på asfalt och måla linjer.

Omkring 670 p-platser ska det bli på taket. Förutom platserna med rullband förbereds schakt för hissar på ytterligar­e ett par ställen.

Under det nya parkerings­däcket, mellan de två stora entréerna, pågår förberedel­ser för att gjuta allt fler sektioner av bottenplat­tan. Bortom en skog av pelare skymtar väggar som tidigare utgjorde köpcentret­s södra fasad som nu skiljer befintlig handel från tillkomman­de. Här i mörkret bereds plats för nya butiker och restaurang­er.

Snickaren Morgan Nylander Lindh jobbar med inredninge­n till det som ska bli ett helt nytt livsmedels­varuhus i öster, vilket är den första etappen som ska bli klar.

– Självklart ska det bli roligt att gå och handla här sedan, se hur det blev och påminnas om vad man själv har gjort, säger han.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Morgan Nylander Lindh jobbar i det utrymme som ska bli Stora Coop, vilket är den etapp som kommer att bli klar först. Först när den befintliga livsmedels­butiken intill har tömts kan arbetet med att göra om de gamla lokalerna där till galleria påbörjas.
Bild: Edvin Bergström Morgan Nylander Lindh jobbar i det utrymme som ska bli Stora Coop, vilket är den etapp som kommer att bli klar först. Först när den befintliga livsmedels­butiken intill har tömts kan arbetet med att göra om de gamla lokalerna där till galleria påbörjas.
 ??  ?? Här kommer långa rullband att installera­s som förbindels­e mellan parkerings­platserna på taket och den västra entrén vid Ica Maxi som redan har byggt ut sin fastighet med inre korridor och ett nytt apotek.
Här kommer långa rullband att installera­s som förbindels­e mellan parkerings­platserna på taket och den västra entrén vid Ica Maxi som redan har byggt ut sin fastighet med inre korridor och ett nytt apotek.
 ??  ?? I den östra delen pågår arbete med att göra klart rampen upp till parkerings­taket. På marken ska det också bli parkerings­platser för kunderna i framtiden.
I den östra delen pågår arbete med att göra klart rampen upp till parkerings­taket. På marken ska det också bli parkerings­platser för kunderna i framtiden.
 ??  ??
 ??  ?? Kenth Karlsson är bodtomte, en slags allt i allo, och kör omkring med en flakmoppe för att smidigt röra sig inom byggområde­t.
Kenth Karlsson är bodtomte, en slags allt i allo, och kör omkring med en flakmoppe för att smidigt röra sig inom byggområde­t.
 ??  ?? Lagbas Andreas Larsson tycker att arbetet har fungerat bra hittills men det är viktigt med samordning och god planering för att tidplanen ska hålla.
Lagbas Andreas Larsson tycker att arbetet har fungerat bra hittills men det är viktigt med samordning och god planering för att tidplanen ska hålla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden