Ttela

”Folk måste sluta mata dem”

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

Nyheter: Kanadagäss har invaderat parker i Tvåstad och ställer till rejält med problem för kommunerna. En anledning är att folk matar fåglarna.

Både i Vänersborg och i Trollhätta­n har kommunerna stora problem med kanadagäss. De båda kommunerna uppmanar folk att sluta mata fåglarna.

På flera ställen i Sverige blir kanadagäss ett stort problem under somrarna, och anses i många fall vara att skadedjur. Anledninge­n är att de äter upp växter och lämnar stora mängder spillning efter sig. Framför allt är det kring vattennära parker som fåglarna skapar huvudbry för kommunerna.

I Vänersborg tvingades man stänga badplatsen på Skräcklan i Vänersborg efter att höga halter av bakterien E-coli hittats i vattnet – en bakterie som kommer från fåglarnas avföring.

– Det är fortfarand­e höga värden i vattnet, och vi tar prover varje dag samt lägger två timmar varje morgon på att städa, säger Paulina Birkebo, arbetsleda­re på Parkförval­tningen i Vänersborg­s kommun.

Från kommunens sida har man försökt få bort gässen från platsen, men utan framgång.

– Vi har till exempel försökt med en drake på lina för att på så sätt skrämma bort gässen, men de har vant sig vid den och det har inte riktigt funkat, säger Paulina Birkebo.

Anledninge­n, menar hon, är att folk matar fåglarna.

– Senast igår cyklade en kollega förbi vid Skräcklan och fick se flera människor som matade fåglarna, och det är klart att de stannar på platsen då. Tanken nu är att vi ska försöka rensa för att få ner värdena i vattnet, sedan får vi se om vi går ut med en uppmaning gällande matandet.

I Trollhätta­n är det framför allt Spikön som drabbats värst av kanadagäss­en.

– Det är ett problem vi har varje år, och det blir fruktansvä­rt skitigt. Normalt brukar det dra igång när fåglarna häckar i början på maj månad. Sedan är det lite väder och vind som styr, oftast försvinner det runt sensommare­n eller i början på hösten, säger Micke Arvidsson, parkansvar­ig i Trollhätta­ns kommun.

Tidigare har man försökt sjasa bort fåglarna, men oftast löser det bara problemen tillfällig­t, menar han.

– De brukar häcka på småöarna lite längre upp i kanalen och sedan tar de sig in mot land. City Trollhätta­n är där och städar varje dag, så det blir mycket att göra.

Micke Arvidsson håller med Paulina Birkebo om att människor bör sluta mata fåglarna.

– Det är det viktigaste, det förvärrar problemet.

 ?? Bild: Suzanne Werner ?? Sedan i början av juni är badplatsen på Skräcklan i Vänersborg avstängd då höga halter av E-coli-bakterier hittats i vattnet.
Bild: Suzanne Werner Sedan i början av juni är badplatsen på Skräcklan i Vänersborg avstängd då höga halter av E-coli-bakterier hittats i vattnet.
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Kanadagåse­n är Sveriges största gås och har en vingbredd på 160 till 185 centimeter.
Bild: Stefan Bennhage Kanadagåse­n är Sveriges största gås och har en vingbredd på 160 till 185 centimeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden