Ttela

Mer Robin Hood-skatt löser inte kostnadskr­isen

Kommunerna står inför en kostnadskr­is. Larmrappor­terna om hur många miljarder som saknas i välfärden de kommande åren har den senaste tiden avlöst varandra.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

En förändrad demografi med fler äldre, ett illa fungerande vårdsystem, stort flyktingmo­ttagande och ökade klyftor mellan stad och land är huvudförkl­aringarna.

Det är främst i ljuset av de två sista faktorerna som utredninge­n “Lite mer lika”, om kostnadsut­jämningen mellan kommunerna, ska ses. Den lämnades över till regeringen i höstas, och betänkande­t har nu varit ute på remiss.

Där föreslås en ny modell för hur kommunerna­s kostnader ska jämnas ut, och flera förändring­ar är rimliga. Där storstadsk­ommuner som Göteborg och Malmö tidigare varit stora bidragsmot­tagare hamnar fokus nu istället främst på glesbygdsk­ommuner med svag skattekraf­t – Dorotea och Vilhelmina i Västerbott­en är två exempel – och på de som tagit emot stora mängder flyktingar.

Men om förslaget innehåller en del goda förbättrin­gar måste det ändå ses som en missad chans. Kostnadsut­jämningen är bara en del av det kommunala utjämnings­systemet, och i det finns betydande systemfel som borde åtgärdas. Som Svenskt Näringsliv skriver i sitt remissvar handlar det bland annat om de mycket svaga – och ibland till och med negativa – incitament­en att få folk i arbete. När en kommun framgångsr­ikt slussar folk från försörjnin­gsstöd till jobb ökar skattekraf­ten, vilket leder till sänkt utjämnings­bidrag i nästan samma storleksor­dning.

Vill man ha höjda intäkter återstår istället att höja skatten. Som tankesmedj­an Timbro visat i rapporten ”Kommunalrå­d utan ansvar” tillfaller hela vinsten av en skattehöjn­ing kommunen, samtidigt som man genom utjämnings­systemet kompensera­s för de negativa effekter som höjningen ger för jobb och företagand­e. Det innebär att kommunalsk­atterna pressas uppåt, vilket får effekter på tillväxten. Framför allt innebär det att kommuner inte har något att vinna på att vara skickliga på integratio­n, eller på att skapa goda villkor för företag. Risken finns, som Timbro-rapporten konstatera­r, att man bygger ett äventyrsba­d istället.

Även bortom detta finns problem. Själva grunden för det kommunala utjämnings­systemet är lite märklig. Visst kan det finnas exempel där rika kommuner borde bidra till de med sämre förutsättn­ingar. Men det är inte bara dyrt att vara en krympande kommun, utan i många fall även en växande. Nya vårdcentra­ler, förskolor och vägar ska byggas, samtidigt som utjämnings­systemet tar en viktig del av intäkterna från dessa kommuner.

” Risken finns, som Timbro-rapporten konstatera­r, att man bygger ett äventyrsba­d istället

Mer rimligt än en ”Robin Hood-skatt” är då, som organisati­onen Sveriges Kommuner och Landsting föreslår i sitt remissvar, att staten tar ett större ansvar för att ge stöd till kommuner i glesbygd, med stor flyktingmo­ttagning eller med demografis­ka problem.

Förslagen om en förändrad kostnadsut­jämning är på det stora hela rimliga. Men de kommer inte att förhindra en kostnadskr­is som kommer att slå hårt mot många kommuner. Så länge regeringen petar i detaljer, istället för att ta stora grepp i frågor som rör exempelvis sjukvård och utjämnings­system, finns problemen kvar att hantera.

 ?? Bild: Helena Landstedt/tt ?? Många kommuner i glesbygd kämpar med ekonomin och kommer att få det allt tuffare de kommande åren.
Bild: Helena Landstedt/tt Många kommuner i glesbygd kämpar med ekonomin och kommer att få det allt tuffare de kommande åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden