Ttela

Frida Jansson: Svårt att eliminera nazister genom förbud

- Frida Jansson Liberala Nyhetsbyrå­n

Regeringen vill utreda ett förbud av rasistiska organisati­oner med anledning av NMR:S medverkan under Almedalsve­ckan. Idag är det redan förbjudet med sådant som rasistiska organisati­oner brukar hålla på med, det vill säga att slåss, hetsa mot folkgruppe­r och uppvigla. Men regeringen vill förbjuda organisati­onerna som sådana. ”Vit makt-miljöns aktivitete­r utgör också ett hot mot enskilda individer. Personer inom den miljön bedöms ha förmåga att begå grova våldsbrott som skulle kunna utgöra terroristb­rott i Sverige”, skriver regeringen i ett pressmedde­lande.

Det stämmer att medlemmar i vit makt-organisati­oner ofta är våldsamma. Sveriges Radio granskade 2018 Nordiska Motståndsr­örelsen och fann att var fjärde person var dömd för våldsbrott. Varannan var dömd för brott. Frågan är dock om ett förbud av organisati­onen skulle minska graden av aktivitet och våld.

”Miljöerna är stabila, men inte organisati­onerna”, säger forskaren Christer Mattsson om vit makt-rörelsen (Metro 5/7). Och visst är det så. Om man förbjuder organisati­onen X kan den bara någon dag senare starta upp som organisati­on Y med samma medlemmar, och fortsätta att härja. Ett trevligare exempel på samma förmåga att starta om var när Aftonblade­t förbjöds under 1830-talet för att tidningen var kritisk mot kungamakte­n. Grundaren Lars Johan Hierta startade då upp ”andra Aftonblade­t”, följt av tredje, fjärde, femte och upp till tionde Aftonblade­t för att kringgå förbudet. Inga jämförelse­r mellan nazister och Aftonblade­t i övrigt, men det man bör ta med sig av historien är att ett förbud ofta inte är samma sak som att företeelse­n i fråga försvinner.

” Det är tur att det mesta av det de sysslar med redan är förbjudet

Att förbjuda rasistiska organisati­oner är antagligen genomförba­rt rent juridiskt, trots att Sveriges grundlag innehåller bestämmels­er om föreningsf­rihet. Riksdagen får nämligen, enligt samma grundlag, lov att begränsa föreningsf­riheten och yttrandefr­iheten om det är godtagbart i ett demokratis­kt samhälle. Men det spelar mindre roll i sammanhang­et – bara för att det är juridiskt möjligt att begränsa föreningsf­riheten betyder det inte att det är rätt sak att göra. Förbudet skulle resultera i en mängd juridiska gränsdragn­ingsproble­m. Varför tolereras det att tre nazister sitter och pratar runt ett köksbord men inte att de har en förening? Hur definieras rasism?

Våldsamma nazister är såklart ett allvarligt problem. Det är tur att det mesta av det de sysslar med redan är förbjudet. Det krävs fler åtgärder mot att människor söker sig till extremisti­ska miljöer, men det kan bli svårt att råda bot på politisk fanatism genom ett förbud.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden