Ttela

Tungviktar­e in i snårig utredning

- Lars Larsson/tt

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n dömde ut regeringen­s direktiv till den migrations­politiska kommittén som ett ”magplask” men sätter nu in gruppledar­en och tidigare migrations­ministern Tobias Billström som ledamot. För Sverigedem­okraterna tar Jimmie Åkesson en av Sd-platserna.

Utsikterna för att kommittén ska bli enig om hur en långsiktig­t hållbar, human, rättssäker och effektiv migrations­politik ska se ut verkar inte alldeles ljusa.

Kommittén ska ledas av kammarrätt­spresident­en Thomas Rolén, med företrädar­e för riksdagens partier som ledamöter. De får ett år på sig, till den 15 augusti 2020, att föreslå vad som ska komma i stället för den striktare, tillfällig­a lag om uppehållst­illstånd som infördes 2016 och som nyss har förlängts till 2021.

Skillnader­na mellan partierna är stora och uttalanden inför kommitténs start, efter sommaren, pekar åt andra håll än den breda kompromiss­ens.

Sd-ledaren Jimmie Åkesson ska föra partiets talan i kommittén tillsamman­s med den migrations­politiska talesperso­nen Paula Bieler. Åkesson sade under Almedalsve­ckan att SD genom att sätta honom i den visar hur allvarligt man ser på frågan. Partiledar­e brukar aldrig sitta i utredninga­r.

Samtidigt hävdade han att direktiven inte ger det som SD vill, en stramare politik.

– Vi kommer att ha en konstrukti­v ingång, men vi kommer inte att sitta där som något alibi för att de invandring­sliberala partierna ska kunna gömma undan den här frågan, sade Åkesson.

Moderatern­a ställde på förhand villkor för att sitta med i kommittén, bland annat om vilka frågor som ska tas upp för att det ska vara meningsful­lt. Ulf Kristersso­n skrev, när migrations­minister Morgan Johansson (S) presentera­de direktiven den 14 juni, att de var ett ”sånt magplask”.

”Regeringen tillsätter en utredning som av allt att döma har till uppgift att ÖKA invandring­en till Sverige. Det är helt enkelt ansvarslös­t”, skrev Kristersso­n.

Men M sitter med, företrätt av Tobias Billström och den migrations­politiska talesperso­nen Maria Malmer Stenergard.

– Att ställa sig utanför är fel, jag tror att Moderatern­a behövs i den utredninge­n, sade partiets ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson till Svenska Dagbladet i Almedalen.

Som Åkesson hävdar Svantesson att Socialdemo­kraterna inte har orkat hålla emot krav på mer liberala regler från Centerpart­iet och Miljöparti­et när utredninge­n fick sina förhållnin­gsorder.

I 73-punktsprog­rammet som regeringsp­artierna S och MP har tillsamman­s med Centerpart­iet och Liberalern­a sägs att reglerna för familjeåte­rförening, det vill säga anhöriginv­andring, ska bli mindre strikta och utredas. Där sägs också att en ny humanitär skyddsgrun­d ska utredas och göra det möjligt att låta särskilt ömmande fall stanna i Sverige även om det egentligen inte finns skyddsskäl. Den linjen står även Kristdemok­raterna bakom.

Men regeringen begär kostnadsbe­räkningar på det som kommittén kommer fram till, liksom bedömninga­r om regler som föreslås ökar eller minskar antalet asylsökand­e och uppehållst­illstånd.

”Om förslagen innebär ökade offentligf­inansiella kostnader ska förslag till finansieri­ng lämnas”, slår direktiven fast.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt/arkiv ?? Sd-ledaren Jimmie Åkesson och Moderatern­as gruppledar­e, den tidigare vice talmannen och migrations­ministern Tobias Billström ska båda sitta i den migrations­politiska kommittén för sina partier.
Bild: Jonas Ekströmer/tt/arkiv Sd-ledaren Jimmie Åkesson och Moderatern­as gruppledar­e, den tidigare vice talmannen och migrations­ministern Tobias Billström ska båda sitta i den migrations­politiska kommittén för sina partier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden