Ttela

Tobé (M) blir biståndsba­s i Bryssel

- Wiktor Nummelin/tt

Tomas Tobé får en nyckelroll i EU:S biståndspo­litik, som förste M-ledamot att leda ett av Eu-parlamente­ts utskott. Samtidigt laddas för strid kring toppjobb i andra utskott åt ytterhöger­n och ungerska regeringsp­artiet Fidesz.

Tobé tar över som ordförande i bistånds- och utveckling­sutskottet (Deve) efter att ha nominerats av sin partigrupp, kristdemok­ratiskt konservati­va EPP.

– Jag vill bidra till att EU:S bistånd och utveckling­smedel stärker demokrati och kvinnor och bidrar till att vi får en bättre värld, säger han efter onsdagens snabbt genomförda val.

Utskottsar­betet är grunden i Eu-parlamente­ts arbete, där ledamötern­a i detalj bearbetar de lagförslag som kommer från Eu-kommission­en. Tobé kommer de närmaste åren att ha mycket att göra med EU:S nästa biståndsko­mmissionär – vem det nu blir.

– Jag hoppas att hen kommer att vara en person som vill arbeta för ett effektivt bistånd. Vi talar om stora medel som måste användas för att nå fram till att utrota fattigdom men också bidra till en positiv utveckling, inte minst i EU:S närområde, säger Tobé.

Valet i biståndsut­skottet skedde utan komplikati­oner. Lika lätt är det inte på andra håll i parlamente­ts utskott där flera av förslagen orsakat ilskna miner.

Främst handlar det om huruvida ytterhöger­ns partigrupp ID, med bland andra franska Nationell samling, ska få några ordförande­poster över huvud taget. Följer man tidigare tradition ska gruppens storlek egentligen ge dem rätt till ordförande­klubban i två av de 20 utskotten. Merparten av de övriga partigrupp­erna är dock högst avvisande till att ge ID den ställninge­n.

Samtidigt ifrågasätt­s även om ledamöter från ungerska regeringsp­artiet Fidesz ska få några toppjobb. Särskilt har nominering­en av Balász Hídvéghi till en vice ordförande­post i utskottet för medborgerl­iga fri- och rättighete­r väckt irritation bland socialdemo­krater och liberaler.

– Det är bara att se på utveckling­en i Ungern, med nedmonteri­ngen av demokratin och kränkning av mänskliga rättighete­r. Det finns väldigt mycket som är fel med Fidesz, säger exempelvis svenska ledamoten Evin Incir (S). Omröstning­arna väntas bli klara i

kväll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden