Ttela

Jämställd ledning utlovas i Bryssel av von der Leyen

- Wiktor Nummelin/tt

Tilltänkta nya Eu-basen Ursula von der Leyen lovar jobba för nollutsläp­p år 2050 och tänker inte vika sig om brexitavta­lets nödlösning. Och hon vill att alla medlemslän­der ger henne både en man och en kvinna att välja mellan till nästa kommission.

Bryssel-födda von der Leyen försöker tillfredss­tälla så många som möjligt i sin strävan att få stöd av en majoritet när Eu-parlamente­t nästa vecka väntas rösta om hon ska godkännas som ny ordförande i Eu-kommission­en.

På onsdagen kampanjade hon brett och vitt inne i parlamente­t. Hon träffade såväl den socialdemo­kratiska partigrupp­en S&D som liberala RE och senare också miljöparti­stiska De gröna/efa. Redan i tisdags mötte hon dessutom Eu-skeptiskt konservati­va ECR.

På sina möten betonade von der Leyen rättsstats­principern­a som grundlägga­nde i EU, sade sig gilla kollektiva­vtal, vill hålla dörren öppen för nya medlemssta­ter på västra Balkan och lovade jobba för ett klimatneut­ralt EU till 2050.

Och hon tänker inte lätta på den så kallade ”nödlösning­en” om Nordirland i brexitavta­let med Storbritan­nien.

– Att ha nödlösning­en kvar i brexituppg­örelsen är avgörande och måste försvaras, sade von der Leyen till de liberala ledamötern­a i RE.

Till RE förklarade hon dessutom att hon vill ha en jämställd kommission när och om hon tillträder i höst.

– Jag kommer att be alla statsoch regeringsc­hefer att nominera en man och en kvinna, sade tyskan.

Eu-kommission­en har annars överlag varit kraftigt mansdomine­rad genom åren. Sverige har dock tillhört undantagen, genom att enbart ha represente­rats av kvinnliga kommission­ärer sedan Eu-inträdet 1995 – en svit som nu kan brytas.

Trots alla löften är det ännu inte givet att kristdemok­raten von der Leyen får stöd från Eu-parlamente­t.

Socialdemo­kraterna är tydligt skeptiska, inte minst i von der Leyens hemland Tyskland. Hur den samlade partigrupp­en S&D kommer att rösta tänker man dock besluta om först nästa vecka.

– Vi har ställt vissa särskilda krav. Vi väntar nu på att höra hennes svar, sade S&D:S gruppledar­e Iratxe García Pérez.

 ??  ?? Tyska Ursula von der Leyen är tilltänkt som ny ordöfrande i Eu-kommission­en. Bild: Markus Schreiber/tt
Tyska Ursula von der Leyen är tilltänkt som ny ordöfrande i Eu-kommission­en. Bild: Markus Schreiber/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden