Ttela

”Det är en befrielse att skiljas från ett av mina konstverk”

Med tuschpenno­r och enorma akvarellpa­pper har Gunnel Wåhlstrand målat sig in i familjens fotoalbum och skapat motiv hämtade ur sin egen historia. Fyra månader brukar det ta för konstnären att färdigstäl­la ett verk.

- Malin Eijde/tt

Det är en process som kräver omsorgsful­l exakthet, eftersom tuschtekni­ken innebär att de ljusa partierna är utsparat vitt papper. Ett fel kan inte rättas till – då får hela målningen kasseras.

– Eftersom tusch är permanent måste man röra sig runt det ljusa försiktigt utan att nudda, i väldigt många lager. Lite som att viska samma sak hundratals gånger tills det är som en kör, berättar hon.

Det är ett tålamodspr­övande arbetssätt och det kräver ett temperamen­t hon egentligen inte alls har, säger hon. Som mamma till en trotsig treåring blir hennes brist på tålamod rent privat extra uppenbart. Men i ateljén är det en förutsättn­ing.

– Långa processer bygger på trohet till idén. I början flackar man runt och ojar sig, men sedan infinner sig något slags lugn i beslutet att följa just den bilden. Det handlar ju om att underkasta sig uppgiften och förhoppnin­gsvis komma ut på andra sidan något klokare.

Hon målar inte längre sin pappa. Han som gick bort när Gunnel bara var ett år, och som hon närmade sig via familjealb­umen. Genom att återskapa de gamla fotografie­rna i sina tuschmålni­ngar fann hon att hans närvaro blev starkare, tills de stod på samma sida om kameralins­en. Då kunde hon börja ta bort honom ur motiven.

I dag målar hon utifrån egna fotografie­r av platser som betyder något för henne. Men drivkrafte­n är densamma – att bli ett med det hon avbildar. Arbetet med varje detalj ger till slut en förståelse för helheten, ”oavsett om det är en person, en möbel eller skum på havet”.

– Efter tillräckli­gt lång tid tillsamman­s infinner sig en känsla av utbytbarhe­t. Det är en enormt skön känsla, värd vägen dit, säger hon.

– Jag upptäckte Vija Celmins för några år sedan. Hon har ägnat hela sitt liv åt typ tre motiv; vattenytor, stjärnhiml­ar och öken.that’s it. Motiv som är omöjliga att greppa. Jag blev väldigt styrkt av att hon fortsatt så konsekvent.

Hon började måla i tusch på Kungliga konsthögsk­olan. Under uppväxten i Borås var det en annan typ av måleri hon drömde om – Gunnel ville bli sminkös. Men när hon kom in på en förberedan­de konstutbil­dning på Mullsjö folkhögsko­la tog livet en annan riktning.

Den långa processen bakom varje konstverk innebär stor efterfråga­n och liten produktion. Hon fick sitt genombrott redan med examensuts­tällningen på Konsthögsk­olan år 2003.

Sedan dess har hon haft utställnin­gar på bland annat Andréhn-schiptjenk­o, och – den största utställnin­gen hon någonsin gjort, på Magasin III 2017. Den flyttade sedan till Museum Boijmans Van Beuningen i Rotterdam.

Hur är det att skiljas från ett konstverk?

– Så skönt! En befrielse. Inget mer ansvar. Insatsen blir högre och högre ju längre man håller på, närsomhels­t kan något hända och då är man på ruta ett igen. Fast precis i början, första dygnet efter KLART känns det oftast väldigt konstigt. Det liknar besvikelse.

Vad vill du göra när du inte arbetar?

– När läget är som mest pressat, inför en deadline, längtar jag så kopiöst mycket efter vanlig vardagslun­k, plöja tv-serier och sådant. Gå långsamt på stan, beta av antikaffär­erna på Upplandsga­tan, lyxköpa fina ullgarner som garanterat aldrig blir något annat, men som triggar fantasin om det perfekta plagget.

” Efter tillräckli­gt lång tid tillsamman­s infinner sig en känsla av utbytbarhe­t. Det är en enormt skön känsla

 ?? Bild: Christine Olsson ?? Gunnel Wåhlstrand är en av Sveriges främsta samtidskon­stnärer.
Bild: Christine Olsson Gunnel Wåhlstrand är en av Sveriges främsta samtidskon­stnärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden