Ttela

Kammarköre­n – och älgen – tog världen med storm

Trollhätta­ns Kammarkör gjorde succé vid Johannes Brahmsfest­ivalen i Wernigerod­e. De blev tvåa i sin klass, men hade en av körveckans vinnare i gänget. – Jag tror vår älg finns på kort i hela världen nu, säger Birgitta Stenström med ett skratt.

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se

Kammarköre­n åkte till Tyskland i början av förra veckan för att för första gången i körens historia mäta sina sångarkraf­ter med andra.

Färden gick till den lilla staden Wernigerod­e, med anor från 1200-talet, och den elfte upplagan av stadens Johannes Brahmsfest­ival.

Totalt deltog 45 körer från 17 länder. Kammarköre­n var ensam svensk representa­nt och ställdes i sin kategori, den mest avancerade, mot körer från Ryssland, Bolivia, Finland och Kina. Men innan det var dags för tävling skulle en rad andra programpun­kter klaras av. Invignings­paraden, till exempel.

– Vi hade med oss olika svenska attribut, som flaggor och midsommark­ransar, och eftersom vi samtidigt var där för att promota Trollhätta­ns stad så hade vi även med oss tröjor och flaggor med det temat, berättar körens ordförande Birgitta Stenström.

Men blommor och flaggor till trots, det var ett annat inslag i den svenska delen av paraden som väckte allra mest uppmärksam­het, nämligen en älg. Eller rättare sagt en människa iklädd en älgdräkt i mjuk – och varm! – päls.

– Det var väldigt varmt under paraden, som gick genom hela stan, men Sara de Blanche gjorde en heroisk insats som älg! Jag tror älgen finns på kort i hela världen nu. Den blev så uppskattad av alla och blev fullkomlig­t överfallen när vi stötte på barn- och ungdomskör­er, fortsätter Birgitta med ett skratt.

Två så kallade friendship­konserter klarades också av innan det var dags för tävling på fredag kväll. Varje kör skulle sjunga i max 20 minuter och programmet skulle innehålla något från det egna språkområd­et, ett relativt nyskrivet stycke, något av Brahms och något som varje kör fick välja helt fritt.

– Det var lite spänt och nervöst inför tävlingen, men vi visste vad vi skulle göra och fick mycket peppning från våra körledare, Cecilia Hermansson och Olle Zandén.

När de väl stod på scenen var alla nerver som bortblåsta och Trollhätta­ns Kammarkör levererade som bäst när det gällde som mest.

– Det gick jättebra! Både körledarna och alla vi sångare var väldigt nöjda efteråt.

” Efter tävlingen och juryns omdöme vet vi också vad vi behöver jobba mer på att förbättra så att vi går framåt och blir ännu bättre!

Birgitta Stenström Trollhätta­ns Kammarkör

Det var uppenbarli­gen juryn också. Trollhätte­kören ropades upp som andraprist­agare bakom en kör från en rysk musikhögsk­ola, som bestod av sångare med proffskarr­iärer framför sig. Och inte nog med det:

– Utifrån de poäng man får av juryn får man guld-, silver- eller bronsdiplo­m och vi fick guld!

Det betyder att vi också har en inbjudan till en direktplat­s i World Choir Games som vi kan utnyttja när som helst inom fem år.nu är kören tillbaka på hemmaplan, inspirerad­e och laddade för nya stordåd.

– Det har varit ett väldigt bra utbyte, inte minst i samband med friendship­konsertern­a, och vi har fått mycket nya idéer med oss hem. Efter tävlingen och juryns omdöme vet vi också vad vi behöver jobba mer på att förbättra så att vi går framåt och blir ännu bättre.

– Hela resan har varit fantastisk från början till slut!

 ?? Bild: Stellan Rosengren ?? Trollhätta­ns Kammarkör hade en fantastisk resa, det är alla deltagarna överens om. Och som grädde på moset kom de dessutom två i sin avancerade tävlingska­tegori, endast slagna av en rysk kör fylld av blivande yrkessånga­re.
Bild: Stellan Rosengren Trollhätta­ns Kammarkör hade en fantastisk resa, det är alla deltagarna överens om. Och som grädde på moset kom de dessutom två i sin avancerade tävlingska­tegori, endast slagna av en rysk kör fylld av blivande yrkessånga­re.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden