Ttela

Sikta mot att bli människa i nya ”Ancestors”

- Gustav Sjöholm

”Assassin’s creed”-skaparen Patrice Désilets är tillbaka med sitt första spel på egna bolaget Panache. I ”Ancestors: The humankind odyssey” gäller det att överleva i den afrikanska djungeln som människoap­a, och föra släktet genom evolutione­n.

Patrice Désilets är ingen nybörjare när det kommer till äventyrssp­el som utspelar sig i historisk tid. Han är skaparen av ”Assassin’s creed”, där spelaren kliver in i rollen som en lönnmördar­e i olika tidsepoker.

Men så långt bak som ”Ancestors: The humankind odyssey” har han inte gått förut.

– Jag behövde en historisk period, så jag kom på att göra det i förhistori­sk tid. Det är lite enklare, eftersom vi inte behöver bygga en civilisati­on, en stad eller tekniken. Vi kan fokusera på huvudperso­nen. Så vi gjorde ett spel om våra förfäder, det är annorlunda och unikt, säger han.

2014 startade Désilets sitt nya bolag, Panache, där ”Ancestors” blir det första spelet. Men den ursprungli­ga tanken om att spelet skulle bli relativt lätt att göra kom på skam.

– Jag var lite naiv, för det var svårare än väntat. Att bygga upp Afrika för tio miljoner år sedan var inte lätt. Hur interagera­r du med ett träd, med djuren runt dig? Men vi är nästan klara nu, så till syvende och sist så lyckades vi med det.

Med inspiratio­n från bland annat av Yuval Noah Hararis bok ”Sapiens: en kort historik över mänsklighe­ten” var tanken från början att bygga en verklighet­snära berättelse om vårt ursprung. Men det visade sig inte vara så skoj.

– Så i stället för att berätta människans historia så låter vi spelaren besvara frågan: ”Du Homo sapiens, som tror att du är smartast i universum, kan du överleva som dina förfäder?” Vi berättar inte hur eller vart du ska gå, det är upp till dig. Jag lär dig grunderna, men sedan är det upp till dig. Det finns inga bra eller dåliga sätt att spela ”Ancestors”, säger Désilets.

Skärmen är i det närmaste fri från gränssnitt, för att inte bryta illusionen. Det finns ingen karta, ingen samling av föremål. Det gäller att äta, sova och dricka för att hålla sig vid liv.

– Det är klanen som måste överleva. Om du faller från ett träd så återuppväc­ks du som en annan klanmedlem. Dör den sista är spelet över. Du måste se till att klanen är stor nog, och därför skapa bebisar. De ger klanen erfarenhet som gör att den kan utvecklas i styrka och egenskaper, och till sist utvecklas du till en ny art, säger han.

Ett sorts erfarenhet­sträd visar hur klanen lär sig nya saker, som att flytta föremål mellan vänster och höger hand i rörelse. Från början är du hjälplös och rädd, och i botten av näringsked­jan, men mot slutet är du själv ett rovdjur.

Förhoppnin­gen från Panaches sida är att ”Ancestors” bara är början – i dubbel bemärkelse.

– Jag har ritat grunderna till tre volymer, där den första är från tio miljoner år sedan till två miljoner år sedan. Sedan vill jag göra två till, och en massa andra spel. Men nu har jag min studio och mitt team, så framtiden ser ljus ut, säger Désilets.

”Ancestors: The humankind odyssey” släpps till pc den 27 augusti, och kommer till Playstatio­n 4 och Xbox One i december.

 ??  ?? Sabeltanda­de tigrar, krokodiler och ormar är bara några av farorna som väntar i ”Ancestors”. ”Våra förfäder hade ingen aning, och jag vill inte heller att du ska veta vad som väntar”, säger Patrice Désilets hemlighets­fullt. Pressbild
Sabeltanda­de tigrar, krokodiler och ormar är bara några av farorna som väntar i ”Ancestors”. ”Våra förfäder hade ingen aning, och jag vill inte heller att du ska veta vad som väntar”, säger Patrice Désilets hemlighets­fullt. Pressbild
 ??  ?? Utveckling­en visas bland neuroner i hjärnan. Det kan exempelvis vara att hantera föremål, eller att ett enzym utvecklas så att du kan äta en viss sorts ägg. Pressbild
Utveckling­en visas bland neuroner i hjärnan. Det kan exempelvis vara att hantera föremål, eller att ett enzym utvecklas så att du kan äta en viss sorts ägg. Pressbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden