Ttela

Nu är Julius mästare även i Sverige

- Malin Rindvik

55 kilometer långlöpnin­g i skogen. För Julius Strömberg, från Vänersborg och tävlande för Hälle IF, var det inte några problem att knipa förstaplat­sen när han i helgen deltog i riksmäster­skapet i ultratrail i skånska Genarp.

Tävlingsfo­rmen ultratrail innebär löpning i kuperad terräng, och riksmäster­skapet nu var det andra i ordningen.

Julius Strömberg, som i år fått sitt stora genombrott i tävlingsfo­rmen, förklarar att tävlingen kan liknas med ett maraton när det gäller distansen, men att deltagarna inte springer på asfalt.

Istället befinner de sig i skogen, på stigar och bland höjdkurvor.

Den kortaste sträckan i ultratrail är på 43 kilometer, men i helgen sprang Julius Strömberg 55 kilometer.

– Det är en tuff tävling som jag verkligen har fått upp ögonen för. Jag tycker att det är så roligt att ta på sig ryggsäcken och springa ut i skogen, säger han.

Helgens riksmäster­skap vid Romeleåsen bjöd på en 27,5 kilometer lång bana, som skulle springas två varv. Julius Strömberg inledde tävlingen genom att ta rygg på Carl Sörman, som är en av Sveriges främsta inom området, och de båda höll ihop tills det var dags att gå ut på det andra varvet.

I samband med att löparna skulle fylla på med extra vätska kunde Julius Strömberg trycka på lite extra och fick då ett försprång på tio sekunder. Han berättar att han försökte hålla ett jämt tempo, men att han inte visste hur långt före han var.

– Eftersom jag springer själv och inte har så mycket kontakt med omvärlden är det svårt att veta. Men jag hade ett riktigt bra supportert­eam, i form av min flickvän och min familj, de var till stor hjälp under loppet.

Carl Sörman kunde inte komma i kapp och Julius Strömberg vann med sju minuter, hans tid skrevs till 4.16,25.

Riksmäster­skapet i helgen var den tredje tävlingen på två månader som Strömberg genomfört. Han deltog i början av sommaren på det norska mästerskap­et i ultratrial och vann då också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden