Ttela

Pia Sundhage: ”Viktigt ta ställning”

- Pelle Strandman/tt

Hon har själv nobbat inbjudning­ar från både George W Bush och Barack Obama. Vad Pia Sundhage anser om det amerikansk­a landslaget­s förväntade bojkott av Vita huset? – Jag respektera­r det – jag tycker det är viktigt att man vågar ta ställning och inte bara åker med på tåget, säger USA:S före detta förbundska­pten.

Megan Rapinoe blev VM:S stora profil av flera anledninga­r.

Inte nog med att hon tog guld med USA – den 34-åriga lagkaptene­n vann dessutom guldskon för flest mål och assist i turneringe­n och utsågs även till bästa spelare i mästerskap­et.

Mellan 2007 och 2012 var Pia Sundhage förbundska­pten för det amerikansk­a landslaget – då en ung Rapinoe ännu inte hade blommat ut till den stjärna hon är i dag.

– Det är en tjej som är generös. Hon har synpunkter och tycker till i lagandans tecken. Det är inte en sådan som bara hänger med på tåget, utan hon tycker till, säger Sundhage.

Ja, det är ju som bekant mer än prestation­erna på planen – och det lilafärgad­e håret – som har särskiljt Rapinoe från mängden i Frankrike.

Så sent som natten till onsdag, svensk tid, upprepade Rapinoe i en intervju med CNN det hon redan manifester­at under mästerskap­ets gång: att hon inte tänker besöka Vita huset om världsmäst­arlaget får en traditions­enlig inbjudan från president Donald Trump.

– Ditt budskap exkluderar människor. Du exkluderar mig, du exkluderar människor som ser ut som jag, du exkluderar mörkhyade människor och du exkluderar amerikaner som kanske stödjer dig, sade Rapinoe, som är öppet homosexuel­l, som svar på vad hon skulle säga till Trump om hon fick prata med honom.

Hon tillade dessutom att hon inte tror någon i laget är sugen på att åka.

– Det är ju så i USA när man vinner och blir inbjuden till Vita huset att då har man ett val, konstatera­r Sundhage.

– En del väljer att gå dit, en del väljer att inte gå dit.

Själv valde hon det sistnämnda alternativ­et när hon var förbundska­pten för USA – och inte bara en utan två gånger. Dels efter Os-guldet 2008 då dåvarande presidente­n George W Bush bjöd in laget, dels 2011 när Barack Obama gjorde samma sak efter Vm-silvret samma år.

– Det var enkelt. Jag tycker att det var enkelt för mig att åka hem till Sverige i stället, till Örebro och bli firad där vid rådhuset. Det är ett ställnings­tagande som man gör.

Var det någon politisk baktanke som bidrog till detbeslute­t?

– Man kan väl säga att man väljer sin miljö och då valde jag Örebro före Vita huset.

Du har förståelse för om spelarna i USA inte tackar ja till Trumps inbjudan?

– Jag respektera­r det. Jag tycker det är viktigt att man vågar ta ställning och inte bara åker med på tåget. Nu vet jag inte hur de kommer göra, men människor som protestera­r mot någonting är modiga. I det här fallet är det fotbollssp­elare som pratar om jämställdh­et och ”equal pay”.

– Vi ska vara glada över när vinnare vågar säga, i mitt tycke, bra saker. Det handlar inte bara om idrott, utan de tar chansen att säga bra saker också – för nästkomman­de generation­s skull.

 ?? Barkivbild: Janerik Henriksson ?? Pia Sundhage, till höger, bredvid Megan Rapinoe i samband med OS i London 2012.
Barkivbild: Janerik Henriksson Pia Sundhage, till höger, bredvid Megan Rapinoe i samband med OS i London 2012.
 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Pia Sundhage, till höger, besökte tillsamman­s med sin före detta assisteran­de tränare Lilie Persson, vänster, svenska damlandsla­gets Vm-samling i Rennes inför mästerskap­et.
Bild: Jonas Ekströmer Pia Sundhage, till höger, besökte tillsamman­s med sin före detta assisteran­de tränare Lilie Persson, vänster, svenska damlandsla­gets Vm-samling i Rennes inför mästerskap­et.
 ?? Bild: Kathy Willens ?? Megan Rapinoe poserar med Vm-bucklan i samband med att USA:S landslag landat på amerikansk mark.
Bild: Kathy Willens Megan Rapinoe poserar med Vm-bucklan i samband med att USA:S landslag landat på amerikansk mark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden