Ttela

Richard siktar mot VM i England

Den snabbt växande sporten OCR, som går ut på att ta sig genom en hinderbana, har fått fäste även i Trollhätta­n. Richard Davidsson, som kvalificer­at sig till både EM och VM, deltog i sin första tävling 2015, och har sedan dess varit fast.

- Nanna Nilsson nanna.nilsson@ttela.se 0520-42 26 00

Familj: ”Det påminner om skeppsbrot­t på gympan”. Den snabbt växande sporten OCR har fått fäste även i Trollhätta­n, sporten går ut på att ta sig genom en hinderbana.

– Det påminner om skeppsbrot­t på gympan, säger Richard Davidsson och skrattar.

Att vada i gyttja, svinga sig i rep och springa i terräng är hittills den enda träningsfo­rm som lockat Richard Davidsson i Trollhätta­n. Träningsfo­rmen kallas OCR och står för Obstacle course racing-lopp. Sporten utförs på en bana med hinder av varierande svårighets­grad och antal och kan genomföras i lag eller individuel­lt. Sporten beskriver han som varierande, dynamisk och att den passar alla bara man inte är rädd för att skita ned sig.

Det var 2015 som både kollegor och vänner tjatade på Richard Davidsson att delta i ett Tough Vikinglopp i Göteborg, sedan dess har han deltagit i ett femtiotal lopp.

– Så fort jag kom dit kände jag det här är min grej. Folk är så glada och hjälper varandra, det är så familjärt.

Sedan 2014 har sporten växt i rasande takt, främst genom tävlingar som Tough Viking och Toughest. I dag beräknas OCR ha runt 500 aktiva utövare i Sverige. 29-årige Richard Davidsson tävlar både individuel­lt och i lag. Lagkamrate­rna i MIT TOUGH TEAM, som de kallar sig, är spridda geografisk­t sett.

Det var under en tävling i Stenungsun­d som han kvalificer­ade sig till både EM och VM. I juli i år gick EM i Polen av stapeln, helt nöjd med tävlingens utgång var han inte eftersom han inte tog sig genom hela loppet. Efter varje avslutad tävling får man förutom den vanligtvis så åtråvärda medaljen också ett armband som indikerar att man klarat av varje hinder.

– Man kände ju sig lite misslyckad, men det är bara försöka igen. När de klippte bandet, jag trodde aldrig att ett armband kunde betyda så mycket. Jag tror jag har bättre chanser än under EM, de är mer styrka under VM.

För Richard Davidsson har sporten hjälpt honom att hålla träningsmo­tivationen uppe, som yngre fastnade han aldrig för någon av de klassiska sporterna som hockey eller fotboll. OCR har också hjälpt honom att komma över sin höjdrädsla.

– Under ett lopp i Göteborg skulle vi hoppa från ett

Under ett lopp i Göteborg skulle vi hoppa från ett krigsskepp, det var ungefär 8-9 meter högt

krigsskepp, det var ungefär 8-9 meter högt. Jag visste inte om det innan, att jag inte var förberedd var kanske bra, säger han och ler.

Tidigare hade vardagen bestått av skräpmat och en och annan öl. 2014 pekade vågen på 130 kilo och Richard Davidsson bestämde sig för att förändra sin livsstil. 2016 började han utbilda sig till personlig tränare, utöver tidigare studier i datavetens­kap på Högskolan Väst. I dag jobbar han till vardags som it-säkerhetst­ekniker och på helger som personlig tränare på STC.

– Jag var intressera­d av att bryta mönster och tyckte det var intressant, säger Richard Davidsson.

Ett av hans bästa Ocr-minne är från förra sommaren då han tillsamman­s med teamet sprang ett 24-timmarslop­p i Västervik. Loppet gick ut på att springa så många varv som möjligt.

– Vi var runt 40 personer som alla älskade sporten, när man sitter där och känner nä jag orkar inte, då kommer någon klappar en på axeln och gör så att man orkar, och när man klarar det då känner man sig övervinnel­ig.

På sociala medier delar han flitigt med sig om sin vardag vad gäller träning och tävlingar. I oktober går VM av stalpen utanför London, förutom tävlingen är det gemenskape­n som Richard Davidsson ser mest fram emot. Fram till dess är det hårdtränin­g som gäller, och att övervinna det som sitter här uppe, säger Richard Davidsson skrattande och pekar på huvudet.

 ??  ??
 ??  ?? Richard Davidsson, it-tekniker, som deltog i EM i juli i OCR satsar nu på VM utanför London i höst. Sporten beskriver han som något för alla, oavsett förutsättn­ingar eftersom att alla delar går att anpassa. Dessutom tävlar man i olika åldersgrup­per.
Richard Davidsson, it-tekniker, som deltog i EM i juli i OCR satsar nu på VM utanför London i höst. Sporten beskriver han som något för alla, oavsett förutsättn­ingar eftersom att alla delar går att anpassa. Dessutom tävlar man i olika åldersgrup­per.
 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ??  ?? Efter varje tävling får man en medalj och ett armband, medaljen visar på deltagande och armbandet att man klarat alla hinder.
Efter varje tävling får man en medalj och ett armband, medaljen visar på deltagande och armbandet att man klarat alla hinder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden