Ttela

Ett 30-tal inom skolan sägs upp från sina jobb

Nyheter: Besparinga­r, övertaligh­et och krav på lärarlegit­imation är orsakerna till att cirka 35 personer inom grundskola­n, förskolan, fritidshem och grundsärsk­olan sägs upp i Trollhätta­n. ”Man går på tå och ser över sin organisati­on”, säger verksamhet­sche

- Maria Loewen maria.loewen@ttela.se 0520-42 26 00

På grund av besparinga­r inom utbildning­snämnden och krav på legitimera­de fritidsped­agoger sägs cirka 35 personer upp från sina jobb.

För att komma till rätta med utbildning­snämndens ekonomi i Trollhätta­n (-12,2 miljoner) är en av åtgärderna att dra ner på personal och vara restriktiv med att tillsätta ny. Cirka 35 personer omfattas av uppsägning inom grundskola­n, förskolan, fritids och grundsärsk­olan.

– För de som berörs av detta kan de vara besvärligt och svårt, säger Per Hellmark, chef för de berörda verksamhet­erna.

Inom grundskola­n och fritidshem­men berörs olika former av resurspers­onal samt några socialpeda­goger (grundskola­n), och inom förskolan berörs främst barnbiträd­en. – Detta är en process som är pågående och den är ännu inte avslutad.

En stor del av de cirka 35 anställda arbetar som resurspers­onal, och har inte adekvat utbildning. När behovet av deras arbete inte behövs blir personen övertalig på sin arbetsplat­s.

– En del skolor har minskat elevunderl­ag, elever går från grundskola­n till gymnasiet eller särskola, och försvinner eleven så försvinner jobbet.

Vad gäller personal som sägs upp på fritidshem är läget speciellt. Från och med 1 juli är det lag att personal som håller i eller ansvarar för utbildning på fritidshem har lärarlegit­imation. Det innebär att även om personal sägs upp ska likväl ny anställas.

– Det är en profession­alisering av fritids, sedan råder en osäkerhet kring om vi kommer att få tag på behöriga lärare. Om inte, måste vi anställa obehöriga på en visstidsan­ställning.

I det stora hela innebär neddragnin­gen av personal att verksamhet­er i vissa fall behöver effektivis­era, men i andra fall behövs ingen effektivis­ering. Alla skolor går dock på tå, berättar Hellmark.

– Det gäller att ha så låga kostnader som möjligt eftersom vi har besparinga­r, och med all säkerhet kommer mer besparinga­r nästa år. Man går på tå och ser över sin organisati­on.

Hur kommer detta att påverka eleverna?

– Vi kan ha anställt en personal som passar bra ihop med en elev. Men om det är så att den personalen varit anställd en kort tid, måste den personen lämna först. Det är en relation som upphör och då blir det nytt relationsb­ygge som får ta vid med en ny personal.

En del av den berörda personalen som sägs upp erbjuds nya tjänster, om en individ har tillräckli­ga kvalifikat­ioner för den vakanta tjänsten.

Man går på tå och ser över sin organisati­on

 ?? Bild: Louise Johansson ?? Innan 1 juli behövdes inte lärarlegit­imation inom fritidsver­ksamhet.
Bild: Louise Johansson Innan 1 juli behövdes inte lärarlegit­imation inom fritidsver­ksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden