Ttela

”En slags meditation att vara mitt i det här”

Nyheter: Utomhusyog­an i vattennära miljö lockar många besökare på sommarmorg­narna. Passen kräver varken förkunskap­er eller en tjock plånbok, och är öppen för alla.

- Rickard Sköld rickard.skold@ttela.se 0521-57 59 00

Vädret och omgivninge­n skapar en idealisk kuliss. Solen skiner, men temperatur­en har ännu inte kommit upp i 20 grader. Några färgglada mattor ligger utspridda i gräset, det kluckar mellan båtarna i gästhamnen och över Vassbotten flyger några måsar runt och skrattar.

– Det blir en slags meditation att vara mitt i det här. Är man inomhus brukar man kunna sätta på bakgrundsl­jud som liknar det här för att slappna av. Det är bara valsången som saknas, säger Erika Graham med ett skratt.

Hon och Linn Widenberg är båda utbildade lärare och har tillsamman­s startat morgonyoga­n i Vänerparke­n där de turas om att vara ledare.

– Jag har varit förvånad över hur många som vill vara med. Vissa råkar bara komma förbi och hoppar in spontant, säger hon.

När passet startar klockan nio på morgonen är det 15 personer som står redo på sina mattor. Snart fylls det på med fler deltagare, medan Linn Widenberg instruerar hur de ska andas och slappna av.

Alla som vill är välkomna på morgonyoga­n och de tar bara ut en frivillig avgift.

– Vill man så kan man betala en hundralapp, eller så tar man med sig en bok att ge bort. Vi hade några seglare med som hade varit i Danmark, så av dem fick vi lite dansk öl, säger Erika Graham.

– Det handlar mer om ett energiutby­te, vi ger och tar av varandra, säger Linn Widenberg.

Flera förbipasse­rande stannar till och tittar nyfiket på yogapasset från lite avstånd. Tanken är också att synas, att skapa lite rörelse ute i det fria.

– Vi vill att det ska hända något, vill man att en stad ska leva så får man göra något, säger Erika Graham.

Träningspa­ssen marknadsfö­rs via sociala medier, och hur många tillfällen det blir beror på väder och intresse. Passen är baserade på vinyasa-yoga, som Erika beskriver som en flödande och mjuk variant. Tanken är att det ska vara enkelt, flexibelt och inte kräva någon förkunskap.

– Första gången kanske det är mycket att tänka på, men man måste våga vara nybörjare. Man får träna på att slappna av, vi är ovana vid det. Vi är vana vid träning som är inriktad på att stärka och aktivera, säger Linn Widenberg.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Ett drygt 20-tal deltagare var med på utomhusyog­an i Vänerparke­n på torsdagsmo­rgonen. ”Vissa råkar bara komma förbi och hoppar in spontant”, säger instruktör­en Linn Widenberg.
Bild: Andreas Olsson Ett drygt 20-tal deltagare var med på utomhusyog­an i Vänerparke­n på torsdagsmo­rgonen. ”Vissa råkar bara komma förbi och hoppar in spontant”, säger instruktör­en Linn Widenberg.
 ??  ?? Utomhusyog­an är öppen för alla och arrangeras när väder och tid tillåter. Passen marknadsfö­rs via sociala medier, och under vecka 28 hölls de på vardagsmor­gnarna vid 9-tiden.
Utomhusyog­an är öppen för alla och arrangeras när väder och tid tillåter. Passen marknadsfö­rs via sociala medier, och under vecka 28 hölls de på vardagsmor­gnarna vid 9-tiden.
 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ??  ?? ”Man får träna på att slappna av, vi är ovana vid det”, säger ledaren Linn Widenberg.
”Man får träna på att slappna av, vi är ovana vid det”, säger ledaren Linn Widenberg.
 ??  ?? Det viktiga är inte hur det ser ut när man gör övningarna, utan hur det känns, enligt ledarna för morgonyoga­n.
Det viktiga är inte hur det ser ut när man gör övningarna, utan hur det känns, enligt ledarna för morgonyoga­n.
 ??  ?? Fokus ligger på enkla och anpassning­sbara övningar som inte kräver några förkunskap­er.
Fokus ligger på enkla och anpassning­sbara övningar som inte kräver några förkunskap­er.
 ??  ?? Linn Widenberg och Erika Graham är båda utbildade yogalärare, och de turas om att leda passen på morgonyoga­n.
Linn Widenberg och Erika Graham är båda utbildade yogalärare, och de turas om att leda passen på morgonyoga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden