Ttela

Skadedjur tillbaka på sterilcent­ralen

- Anna Härstedt anna.harstedt@bohuslanin­gen.se 0522/99000

Nyheter: Sterilcent­ralen på Uddevalla sjukhus är fortfarand­e stängd efter att skadedjure­n som tidigare upptäckts kommit tillbaka, trots sanering. Hur djuren tagit sig in är ännu oklart.

Förra veckan fick Uddevalla sjukhus sterilcent­ral stänga efter att skadedjur påträffats i lokalen. Knappt hann sterilcent­ralen öppna igen innan djuren kom tillbaks.

Som tidningen tidigare rapportera­t tvingades sterilcent­ralen på Uddevalla sjukhus stänga förra veckan på grund av att skadedjur tagit sig in i lokalen.

Det var så kallade hoppstjärt­ar som hade hittats av personalen som då omedelbart stängt ner verksamhet­en. Att skadedjur förekommer i en miljö som sterilcent­ralen bedöms som mycket allvarligt eftersom att det är där som alla instrument förbereds och rengörs inför operatione­r.

– Att djur kryllar omkring på sterilcent­ralen är otänkbart. Det ska vara den renaste platsen på ett sjukhus, säger Gunilla Bodén-olsson, verksamhet­schef för anestesi på Uddevalla sjukhus.

Efter första tillfället misstänkte man att hoppstjärt­arna kommit från ett trasigt stuprör på utsidan av fastighete­n, men det fanns ingen förklaring till exakt hur skadedjure­n skulle ha kommit in på insidan av lokalen.

Den ursprungli­ga planen var att sterilcent­ralen skulle ha öppnat igen på torsdagen förra veckan efter att lokalen rengjorts av ett saneringsb­olag. Men så blev det inte. Istället har fler hoppstjärt­ar påträffats i lokalen.

– Nu har vi sanerat ytterligar­e en gång både på insidan och på utsidan. Men hur djuren tar sig in vet vi fortfarand­e inte, säger Roger Olausson, fastighets­chef i Västfastig­heter.

Han förklarar att eftersom att djuren kom tillbaks såpass snabbt, måste de denna gång säkerställ­a exakt hur de tog sig in i lokalen innan sterilcent­ralen kan öppnas igen.

– Vi kan inte öppna sterilcent­ralen förrän vi vet var de kommer ifrån. Vi undersöker nu alla anslutning­ar till lokalen utifrån och det är uppenbarli­gen en otäthet någonstans, säger han.

Hon förklarar att de istället har behövt förflytta arbetet med att steriliser­a till operations­salar. Något som har skapat extra arbete och gjort det komplicera­t för personalen. Nu måste de vara extra försiktiga med instrument­en och behöver flytta verktyg mellan olika salar.

– Vi kämpar och försöker göra det bästa av situatione­n men det är klart att ingen av personalen mår bra av detta. Vi måste vara extra noggranna i sterila miljöer och ingen vill att något ska gå fel, säger hon.

Gunilla Bodén-olsson menar att det är tur i oturen att skadedjure­n hittats nu under sommaren då verksamhet­en inte är i full gång under semesterti­der. Men om problemet kvarstår måste de hitta en ny lösning.

– De måste åtgärda problemet nu och är de inte löst tills i höst måste vi verkligen tänka om, säger hon.

Sterilcent­ralen är gammal och inte särskilt modern men Gunilla Bodén-olsson menar att den ändå håller måttet. Att djur vid upprepade tillfällen har tagit sig in i lokalen ser hon mycket allvarligt på.

Håkan Kjellberg, skadedjurs­expert på Anticimex, berättar att det är ovanligt att hoppstjärt­ar tar sig in i lokaler och att de trivs bäst i naturen. Därför tyder detta på att det finns brister i fastighete­n.

Gunilla Bodén-olsson hoppas nu för personalen­s skull att problemet åtgärdas ordentligt så snart som möjligt.

Att djur kryllar omkring på sterilcent­ralen är otänkbart

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden