Ttela

Tågstation vid Näl blir dyr

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@ttela.se 0520- 42 26 00

Nyheter: En ny tågstation i tunneln under Näl kan bli en dyr historia. Det handlar om en investerin­g på cirka 700 miljoner kronor – om stationen blir verklighet. Nyligen startade en utredning för att se om bygget går att genomföra.

En ny tågstation i tunneln under Näl kan bli en dyr historia. Det handlar om en investerin­g på 700 miljoner kronor eller mer – om stationen blir verklighet.

I Västra Götalandsr­egionens vision Målbild Tåg 2035 ingår att anlägga sju nya stationer runt om i länet. Norra Älvsborgs länssjukhu­s – Näl – var en av de tänkbara stationern­a som ingick i utredninge­n av nya stationer.

Eftersom förslaget om en ny station vid Näl är förknippat med stor osäkerhet kring bland annat kostnader, startade en utredning i juni om lämplighet­en i att bygga en tågstation där. Detta för att i ett senare skede kunna ta ställning till om även Näl ska läggas till Målbild Tåg 2035.

– Den här utredninge­n ska vara klar i oktober, säger Ulrika Bokeberg, avdelnings­chef inom kollektivt­rafik och infrastruk­tur på Vg-regionen.

På Näl jobbar idag cirka 3 000 personer vilket genererar över 6 000 resor om dagen (alla transports­ätt inräknade) . En ny tågstation skulle förkorta restiden med 30-70 procent till Sveriges femte största akutmottag­ning.

Just nu utreds alternativ­et att bygga en station inne i den befintliga tågtunneln vid Näl.

Fördelen är att den kommer att ligga nära sjukhuset, men den tunneln är både dyr och tekniskt avancerad och skulle kunna innebära begränsnin­gar för farligt gods.

– Det är bland annat det utredninge­n handlar om, att lyfta fram vad som är kostnadsdr­ivande, berättar Ulrika Bokeberg.

Kostnaden på en sådan station skulle ligga på någonstans mellan 700-1 000 miljoner kronor.

Ett annat alternativ är en station vid tågtunneln­s norra mynning. Ett betydligt billigare alternativ, 150-300 miljoner kronor, men då skulle det behövas något slags skytteltra­fik in till sjukhuset som ligger en kilometer från stationen.

Vg-regionen utreder också sedan tidigare om tågstopp i bland annat Frändefors, Brålanda, Dalsrostoc­k och Bäckefors.

– Även där pågår fortsatt utredning för tågtrafike­ns utveckling i hela länet, fram till 2028. Delar av utredninge­n kommer att kunna presentera­s under hösten, säger Ulrika Bokeberg.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? I framtiden kan det bli så att Västtågen stannar vid Näl. Just nu utreds frågan om en ny tågstation i den befintliga tunneln vid sjukhuset.
Bild: Stefan Bennhage I framtiden kan det bli så att Västtågen stannar vid Näl. Just nu utreds frågan om en ny tågstation i den befintliga tunneln vid sjukhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden