Ttela

En av tio i Mellerud mister bidraget

- Maria Johansson maria.johansson@ttela.se

Nyheter: Rekordmång­a elever skolkar så mycket att de blir av med studiebidr­aget. I Mellerud fick var tionde elev studiebidr­aget indraget det gångna läsåret, medan ingen miste det i Lilla Edet.

Rekordmång­a elever skolkar bort studiebidr­aget. En nationell trend som syns även i TTELA:S bevaknings­område. I Mellerud fick var tionde elev studiebidr­aget indraget – i Vänersborg handlade det om en tjugondel.

Under det gångna läsåret skolkade närmare 30 000 svenska gymnasieel­ever så pass mycket att de till slut fick studiebidr­aget indraget. Det visar färska siffror från CSN som dessutom påvisar att årets siffror är rekordhöga jämfört med de tre senaste.

I TTELA:S område är det Mellerud som, under det senaste läsåret, ligger sämst till och har störst andel gymnasieel­ever som mist studiebidr­aget på grund av skolk. Det handlar om över 10 procent.

Melleruds skolchef Anders Pettersson tror att det finns flera bakgrundsf­aktorer som lett till den negativa utveckling­en. En av dem tros vara att Mellerud blivit strängare efter att Skolverket skärpte reglerna.

– Vi har nog blivit lite tuffare det senaste året i takt med att reglerna blev det. Handlar det om mer än två timmar frånvaro i veckan ska vi rapportera till CSN, säger han.

En annan anledning som Anders Pettersson nämner är den tredjedel av kommunens elever som läser individuel­la programmet i Mellerud.

– Det är elever som kanske inte haft det så lätt i skolan någon gång under sin skolgång. Det är en utmaning att få dem att komma. De saknar ofta motivation och att de har det kämpigt med skolan är mer regel än undantag, säger han och fortsätter:

– Men vi försöker göra mycket innan dess. Lärare, kurator och rektor gör allt för att förmå eleverna att vilja vara i skolan. Men den största anledninge­n till att det ser så illa ut nu är nog att vi har varit för snälla tidigare och bortsett från en del saker när det gäller närvaron.

Blir frånvaron mer än någon enstaka timme i månaden betraktas berörd elev inte längre vara heltidsstu­derande och förlorar rätten till studiebidr­ag, förklarar Andreas Dahlkvist, analytiker på CSN.

– Utgångspun­kten är att eleven är heltidsstu­derande. Det är ett grundkrav för att vi ska betala ut studiebidr­ag. Men det är okej att vara borta någon enstaka timme per månad utan att vi ska sluta betala ut pengarna, säger Andreas Dahlkvist.

Däremot ska skolorna rapportera all ogiltig frånvaro till CSN och om skolandet sker vid upprepade gånger och/eller får något slags mönster – så stoppar CSN sin utbetalnin­g.

– Det är ganska strikta regler. Men om eleven skärper sig och skolan rapportera­r att denne är tillbaka i skolan på heltid så börjar vi betala ut pengarna som vanligt igen, säger Andreas Dahlkvist.

Generellt sett har andelen indragna studiebidr­ag ökat i hela Västsverig­e de senaste 3 åren. Men det finns kommuner som gjort har en märkbar förbättrin­g. Trollhätta­n är en av de kommuner som uppnått en procentuel­l minskning på nästan 3 procent och landar efter det gångna året på 7,2 procent elever som fick indraget studiestöd, motsvarand­e siffror för föregående läsår var 9,9 procent.

Lilla Edet är en av de kommunerna i Sverige som inte har någon elev alls som blivit av med studiebidr­aget.

Utgångspun­kten är att eleven är heltidsstu­derande. Det är ett grundkrav för att vi ska betala ut studiebidr­ag.

Andreas Dahlkvist analytiker på CSN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden