Ttela

Svenska politiker skjuter över målet

Om få européer vill luncha med svenska ingenjörer och ekonomer, lär än färre vilja dela bord med våra ledande politiker. I jämförelse med övriga Europa framstår de som ett övernitisk­t kollektiv av strebers.

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

”I Paris drar affärsmän lott för att slippa äta lunch med svenskar”. Så beskrev en fransk affärsman hur näringsliv­sföreträda­re från norr tas emot på kontinente­n, enligt journalist­en Jan Gradvall.

Varför? ”Eftersom de bara kan prata pengar, möjligen golf. Ingen har läst romaner, ingen har sett någon konst och ingen har någon religion”, blev svaret (Di, 4/11-11).

Om få européer vill luncha med svenska ingenjörer och ekonomer, lär än färre vilja dela bord med våra ledande politiker. I jämförelse med övriga Europa framstår de som ett övernitisk­t kollektiv av strebers som i sin lagstiftni­ngsroll ständigt går längre än vad som krävs och efterfråga­s, enbart för att verka duktiga. Om de kan golf eller ekonomi är tveksamt.

Betänk hur den rödgröna regeringen på senare år tagit sig an tre Eu-beslut: plastdirek­tivet, tobaksdire­ktivet och vapendirek­tivet.

I våras antog EU det så kallade plastdirek­tivet. År 2021 ska plastbesti­ck, sugrör och andra engångsart­iklar förbjudas i EU. Därefter har medlemslän­derna två år på sig att implemente­ra direktivet. Den svenska regeringen­s förslag är att redan inom två år även förbjuda muggar och behållare för livsmedel gjorda av plast samt mikroplast för exempelvis konstgräsp­laner. Miljöminis­ter Isabella Lövin (MP) vill att Sverige går före EU (Ekot, 8/7).

När EU:S tobaksdire­ktiv klubbades 2013 kom länderna överens om att begränsa smaksättni­ng, införa fler hälsovarni­ngar och avskräckan­de bilder på förpacknin­gar. Ingenstans stod att tobaksförs­äljning ska kräva licens, att det minsta antalet portioner i en snusförpac­kning ska begränsas eller att medborgarn­as frihet att röka skulle inskränkas. Ändå är det förslag som regeringen drivit igenom. Sedan 1 juli får vi som bekant inte röka på perronger, lekplatser eller uteserveri­ngar.

EU:S vapendirek­tiv – som syftar till att stävja vapentillg­ången för terroriste­r – antogs 2015. Vapen ska klassifice­ras som kategori A, alltså förbjudna vapen, efter att ett magasin med tio patroner förts in i ett halvautoma­tiskt gevär eller ett magasin med tjugo patroner förts in i en pistol.

Regeringen­s förslag är dock att alla vapen som kan förses med sådana magasin ska klassas som kategori A. Man hänvisar till att EU bestämt klassifice­ringen och därför måste förslaget bli svensk lag. Men huruvida ett vapen kan förses med ett visst magasin ska inte påverka klassifice­ringen, enligt Eu-direktivet.

Vapendirek­tivet påverkar jägare men framför allt sportskytt­ar. EU har skapat ett undantag som låter dem nyttja sina magasin oavsett vapen. Regeringen föreslår dock krav på en magasinlic­ens utan vilken vapenägare gör sig skyldiga till vapenbrott.

Om EU vore en skolklass med 28 elever är Sverige den hyperaktiv­a besserwiss­ern på första bänkrad

Allt detta har redan utretts i Sverige 2013, då i princip alla remissinst­anser sågade förslagen.

Eu-parlamente­t har också sagt nej, liksom nästan alla svenska partier i valrörelse­n 2018, även om regeringsp­artierna S och MP nu tycks ha svängt.

Om EU vore en skolklass med 28 elever är Sverige den hyperaktiv­a besserwiss­ern på första bänkrad som bara inte kan rätta in sig i handuppräc­kningssyst­emet. Varifrån kommer den egenskapen?

 ?? Bild: Jeppe Gustafsson/tt ?? Sveriges tolkning av EU:S vapendirek­tiv gör fler vapen olagliga.
Bild: Jeppe Gustafsson/tt Sveriges tolkning av EU:S vapendirek­tiv gör fler vapen olagliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden