Ttela

Cyklade in i skjutövnin­g – ”du är 50 meter från döden”

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234

Mitt under brinnande skjutövnin­g fick flera militärer syn på en cyklande man på skjutfälte­t. Lyckligtvi­s fick man stopp på mannen innan han hamnade mitt i skottlossn­ingen. – Du är 50 meter från döden, ska skyddsvakt­en sagt åt honom.

Händelsen utspelade sig i mars på Sågebacken­s skjutfält i Uddevalla. Under morgonen hade dagens säkerhetsc­hef säkerställ­t att bommarna runt fältet var stängda och att allt var i ordning inför dagens skarpladda­de skjutövnin­g.

Vid niotiden fick de olika grupperna eldtillstå­nd och skjutninge­n sattes igång. Cirka 1,5 timme senare hör säkerhetsc­hefen hur någon skriker ”Eld upphör! Avbryt! Avbryt!”.

I förhör med militärpol­isen har han berättat hur han först tänkt att en älg kanske tagit sig in på området. Men snabbt får han syn på vad som stört övningen.

En träningskl­ädd cyklist hade tagit sig in på skjutfälte­t och var på väg rakt in i övningen. Reaktionen lät sig inte vänta och säkerhetsc­hefen sprang snabbt fram till mannen.

– Är du helt jävla dum i huvudet, du är 50 meter från döden, ska han skrikit åt mannen.

Ordval som säkerhetsc­hefen inte varit stolt över i efterhand, men förklarat att han blev så uppe i varv av att se mannen närma sig övningens målterräng.

Mannen, som är i 45-årsåldern, bad genast om ursäkt. I förhör har mannen uppgett att han inte märkt av att det var någon övning på området.

– Min fru åkte bil och jag skulle åka med henne hem. Vi bor i Munkedal och jag skulle cykla till Lane. Det var bästa vägen att cykla för mig, har mannen berättat i förhör med militärpol­isen.

Mannen hade passerat två stängda bommar, flera militära fordon och skyltar som förklarat att fältet var stängt för övning. Försvarsma­kten har därför valt att polisanmäl­a händelsen och mannen åtalas nu för obehörigt tillträde till skyddsobje­kt.

” Det var bästa vägen att cykla för mig. Den åtalade mannen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden