Ttela

”Vi söker människor som kan tänka sig att byta karrär och göra något helt annat”

-

Poliser har ett av Sveriges mest utsatta jobb – men också monopol på våld. De som söker till polisutbil­dningen ska helst ha livserfare­nhet och gärna en tidigare karriär. På det nya lärosätet i Borås har före detta bartendrar och lärare nyligen avslutat sin första termin. – Ibland upptäcker vi att det kommer att vara svårt att göra bra poliser av vissa studenter, säger Lena Matthijs, lärare vid polisutbil­dningen i Borås och före detta polisområd­eschef i Älvsborg.

Isabella ligger i en skräpig källare någonstans i Borås. Från hennes arm rinner blod från ett djupt sår som hon åsamkat sig själv. Isabella vill inte leva längre. När hon är på väg in i medvetslös­het kommer två poliser. Någon som bor i hyreshuset där hon ligger har kontaktat dem. Den manliga polisen koncentrer­ar sig på att stoppa blodflödet medan hans kvinnliga kollega pratar med Isabella. Vet hon vilket år det är? Tar hon några mediciner?

Plötsligt hörs ett fniss. Polismanne­n ska ta på sig plasthands­kar, men har lyckats vränga den ena så att den omöjligt går att få på. Hans kollega faller in i skrattet, följt av klasskamra­terna som står runtomkrin­g.

Källaren vi befinner oss i tillhör en övningsmil­jö på polisutbil­dningen i Borås och Isabella von Schrowe, vars sår är gjort av plast och tejpat på hennes arm, är en av studentern­a. Att ta hand om självmords­benägna personer är en vanlig arbetsuppg­ift för poliser och här får klassen träna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden