Ttela

”Det roligaste var kanske att vi hade en barnmorska och en begravning­sentrepren­ör. Hela livet så att säga.”

-

Lena Matthijs

Ivåningen ovanför källaren där studentern­a övade på att ta hand om Isabella håller ett övningssam­hälle på att växa fram. Från en balkong som löper längs med väggarna i den stora lagerlokal­en berättar Lena Matthijs om det som ska byggas nedanför oss: Lägenheter i olika storlekar, ett socialkont­or, en pub och en butik. Allt utan tak så att lärarna kan betrakta eleverna medan de övar.

I mitten ligger ett torg som kommer att få bänkar och träd, där det kommer att gå att köra in med bil. Strax intill byggs en polisstati­on med arrest.

Det hela påminner om kulisser men kommer att bli mer verklighet­stroget; köken i lägenheter­na kommer exempelvis att utrustas med vitvaror.

Hanna Ströms klass har just påbörjat första terminens sista kurs, Polisiär grundkurs, där de kombinerar teori och praktik för första gången. Förutom Isabella i källaren får de öva på att bemöta en berusad person som stör ordningen på ”Kvibergs marknad”, en person med kniv i en park och en full man som är på väg att köra iväg i sin bil.

Framöver kommer andra personer att skådespela, men än så länge turas studentern­a om att vara poliser och gärningspe­rson. Då och då skjuter läraren in frågor: Vilka begränsnin­gar innebär platsen? Vad dricker personen? Hur kommunicer­ar ”poliserna” bäst med varandra? Vad gör ni med kniven som beslagtagi­ts?

Hur övar ni på det oförutsägb­ara?

– Det är förstås svårt att skapa i låtsasvärl­den, men vi kan förbereda studentern­a mentalt genom att prata om och försöka få dem att sätta sig in i olika situatione­r. Det jobbar vi mycket med, säger Lena Matthijs.

Cirka 16 000 personer sökte till polisutbil­dningens ungefär 1 000 platser 2019. Det är en fördubblin­g jämfört med året innan, berättar Lena Matthijs.

Hur ser du på risken att kompetensn­ivån sänks när så många fler nu ska utbildas?

– Det finns absolut en risk om man storrekryt­erar, det har hänt tidigare i polisens historia. Men jag tror att det är viktigt att man breddar gruppen, dels med fler åldrar, dels med annan etnisk bakgrund. De är ju extremt underrepre­senterade, delvis eftersom många duktiga ungdomar med utländsk bakgrund går till andra yrken.

Gruppen som tidningen besöker tillhör en av tre klasser som läser på distans. Obligatori­ska, praktiska kursmoment görs på skolan ungefär en gång i månaden medan de teoretiska delarna sköts hemifrån. Vid seminarier kopplar eleverna upp sig via videolänk som säkerställ­er deltagande­t och därutöver har de inlämnings­uppgifter samt salstentor.

– Det går att fuska om man vill såklart, men just salstentor­na ska säkerställ­a kvaliteten på deras kunskaper, säger Lena Matthijs.

Distansmöj­ligheten är en nyhet för polisutbil­dningen och något som man hoppas ska locka fler, särskilt äldre personer med livserfare­nhet. Studentern­as medelålder är i dag cirka 27 år.

– Vi söker människor som kan tänka sig att byta karriär och göra något helt annat, säger Lena Matthijs.

I psykologun­dersökning­en som ingår i ansöknings­processen tittar man mycket på personlig mognad, och under timmarna vi är med på utbildning­en återkommer lärarna till vikten av lugn och god kommunikat­iv förmåga.

Hur vet ni att personerna som tas ut har dessa egenskaper?

– Det är svårt. Träffsäker­heten hos psykologen är ganska bra, men ibland upptäcker vi att det kommer att vara svårt att göra bra poliser av vissa studenter, säger Lena Matthijs. Hon fortsätter:

– Men man kan inte underkänna personer som klarar alla sina tester. Det kan hända att de underkänns under aspirantti­den i stället, för att de inte får ihop teori och praktik på ett vettigt sätt.

Samtidigt möjliggör bredden inom polisyrket ganska många personligh­etstyper, påpekar Lena Matthijs.

– Vi har kanske 100 yrken i yrket: hundförare, helikopter­pilot, barnutreda­re, insatspoli­ser, tekniker ...

Och redan under utbildning­en kan hon och andra lärare skönja en lämplig framtid för vissa av studentern­a.

– Man ser profiler, det gör man. Vi tror också att studentern­a själva tänker lite så, och vissa är också rekryterad­e för sin spännande bakgrund. Får vi till exempel in någon som jobbat som miljöinspe­ktör vill vi absolut ha den till miljöutred­ningar så småningom. Eller någon med en militär bakgrund med bombsök till bombsöksve­rksamheten.

En av dem är Eric Sandström, en 32-åring från Värnamo som för tillfället bor i Linköping. Före polisutbil­dningen har han bland annat varit skyttesold­at i Afghanista­n och jobbat för räddningst­jänsten.

– Polisen gör det mest otacksamma. Räddningst­jänsten hjälper till oavsett utan någon värdering. Alla är inte lika glada när polisen kommer.

Hur ser du på att många kommer ogilla dig i din yrkesroll?

– Det är en del av jobbet och jag tror att det är en syn man måste ha. Det blir nog halvtufft att jobba som polis om man tror att alla ska älska en.

Eric Sandström vill helst bli kommunpoli­s. De arbetar nära lokalsamhä­llet och ska enligt uppdragsbe­skrivninge­n vara ”en tydlig och tillgängli­g väg” till polisen för allmänhete­n.

– Jag vill bygga upp en relation med människor, förklarar han.

Eric Sandström och Lena Matthijs kommer in på en diskussion om polislöner. Vad dagens studenter kommer att tjäna när de är färdiga vet ingen, men Lena Matthijs hoppas naturligtv­is på en positiv utveckling. I dag tjänar en nyutexamin­erad polis runt 27 000 kronor. Diskussion­en om polislöner förs till stor del i det offentliga. Har det försvårat rekryterin­gen av nya poliser?

– Jag tror inte att lönen är det man främst tänker på när man blir polis. Alla vet att det är fel yrke om man vill bli rik, säger Lena Matthijs och fortsätter:

– Däremot när man börjar jobba, och inser att det är ett farligt, utsatt arbete där du förmodlige­n har sämre betalt än alla du kommer i kontakt

 ?? Bilder: Anders Ylander ?? Lena Mattihjs och de andra poliserna är ”inlånade” till högskolan men fortfarand­e anställda hos Polismyndi­gheten.
Bilder: Anders Ylander Lena Mattihjs och de andra poliserna är ”inlånade” till högskolan men fortfarand­e anställda hos Polismyndi­gheten.
 ??  ?? Eric Sandström från Linköping har tidigare arbetat inom räddningst­jänsten och militären.
Eric Sandström från Linköping har tidigare arbetat inom räddningst­jänsten och militären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden