Ttela

Alla svenskar ska vara redo för en veckas kris

- Lars Larsson/tt

Alla hushåll ska kunna klara en veckas kris och Sverige ska kunna hantera en tremånader­skris utan hjälp utifrån. Det är målet när civilförsv­aret återuppstå­r. Tjugo myndighete­r får i uppdrag att gå igenom vad som behövs inom sådant som transporte­r, elförsörjn­ing, kommunikat­ion, mat och vatten.

– Det finns ett stort behov att höra myndighete­rnas åsikter om vilka åtgärder som är mest prioritera­de. Vi kommer att behöva ta det här i flera steg eftersom det civila försvaret nästan avvecklade­s i början på 1990-talet, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg (S), som ansvarar för krisbereds­kapen.

– Det kommer att ta tid att bygga förmåga, säger Damberg och poängterar att det civila försvaret måste fungera för att det militära ska kunna göra det.

Bakgrunden till uppdragen är den parlamenta­riskt sammansatt­a försvarsbe­redningens rapport Motståndsk­raft, om det civila försvaret. Den lades fram i slutet av 2017. I rapporten föreslogs att civilförsv­aret skulle återuppstå, till en kostnad på 4,2 miljarder kronor per år, fram till 2025. Målet bedömdes vara att Sverige i ett krisläge ska ha förråd, infrastruk­tur och beredskap som klarar minst tre månader utan stöd från andra länder. Samtidigt ska hushållen klara sig minst en vecka utan stöd från samhället. Motivering­en var att det skärpta säkerhetsp­olitiska läget och ett sårbart samhälle kräver en rejäl upprycknin­g.

Myndighete­rna får till den 2 mars nästa år på sig att komma med sina förslag. De ska också göra beräkninga­r av kostnadern­a för att stärka beredskape­n.

Det de kommer fram till ska vara ett underlag för regeringen­s försvarspo­litiska inriktning­spropositi­on, som omfattar perioden 2021–2025.

Häromdagen gav regeringen ett liknande uppdrag till Försvarsma­kten och, bland andra, Försvarets materielve­rk, vad gäller det militära försvaret. De ska också leverera underlag inför inriktning­spropositi­onen, men vara klara redan den 15 november i år.

De ska utifrån Försvarsbe­redningens rapport Värnkraft, som lades fram i maj, analysera och kostnadsbe­räkna beredninge­ns förslag. De ska rangordna dem i fyra steg efter hur angelägna de är.

Försvarsbe­redningen räknade på att utgifterna för det militära försvaret skulle öka till 1,5 procent av BNP till 2025, vilket bedöms vara 84 miljarder kronor då. Med de 4,2 miljardern­a till civilförsv­aret blir det uppemot 90 miljarder 2025.

 ?? Bild: Jeppe Gustafsson/tt ?? Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).
Bild: Jeppe Gustafsson/tt Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden