Ttela

Regeringen vill ha köttinfo på krogen

- Lars Larsson/tt

Om några år kan det bli krav på krogarna att informera gästerna om var köttet på menyn kommer ifrån. Ett skäl är att regeringen vill göra det lättare för kroggäster att välja svenskt kött.

– Framförall­t kan man konstatera att vi är väldigt duktiga i Sverige på att producera högkvalita­tivt kött och då vill ju givetvis att det ska marknadsfö­ras i Sverige och utomlands och att konsumente­r ska kunna välja att köpa svenskt kött. Men det ska vara upp till konsumente­n att välja, säger landsbygds­ministern Jennie Nilsson (S) till TT vid en pressträff efter sommarrege­ringens sammanträd­e.

–Till syvende och sist handlar detta om att konsumente­rna ska har rätt till och kunna göra medvetna och informerad­e val, säger hon.

Till skillnad från konsumente­r i butiker, där ursprungsm­ärkning finns, har krogarnas och storkökens besökare inte samma möjlighet att välja eftersom informatio­n oftast saknas.

Och restaurang­näringen har inte, enligt Jennie Nilsson, kunnat enas om en väg framåt mot bättre informatio­n om varifrån köttet som serveras kommer. Hon understryk­er att regeringen inte tänker sig en obligatori­sk märkning, som i butiker, eftersom det bedöms vara för krångligt.

Hur informatio­nen som regeringen vill ha ska se ut är inte avgjort.

– Informatio­n kan ges till exempel att man skriver på en tavla istället för förtryckta menyer, säger Jennie Nilsson men framhåller att det får avgöras i dialog med krogbransc­hen.

Regeringen ger nu Livsmedels­verket i uppdrag att förbereda en så kallad anmälan om nationella bestämmels­er för köttinform­ation till Eu-kommission­en. En sådan anmälan krävs, enligt EU:S lagar och den måste godkännas av kommission­en för att reglerna ska kunna genomföras.

Verket får ett och ett halvt år på sig, till den 1 december 2020. Jennie Nilsson bedömer att svenska regler om informatio­n till kroggäster skulle kunna införas någon gång under 2021.

Uppdraget är en del av regeringsp­artierna S och MP:S och samarbetsp­artierna C och L:s överenskom­melse om förslag som ska genomföras fram till 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden