Ttela

En tät kamp om rampljuset i Eu-kommission­en

- Wiktor Nummelin/tt

En oviss röststrid väntar innan Ursula von der Leyen kan kalla sig för ordförande i Eu-kommission­en. Under henne är striden redan hård om de finaste platserna i kabinettet.

Tyska von der Leyen ska upp till avgörande omröstning i Eu-parlamente­t på tisdag i nästa vecka, om allt går som planerat.

Hon behöver minst 376 röster för att bli vald, men kan än så länge bara räkna de 182 ledamötern­a i egna partigrupp­en EPP som givna. De gröna och vänstern har redan gjort tummen ned.

”Hon har inte kommit med konkreta förslag till oss om vare sig klimatet eller demokratin i EU”, säger svenska ledamoten Alice Bah Kuhnke (MP) i ett uttalande sedan De gröna/efa bestämt sig.

Nyckeln ligger nu hos liberalern­a och socialdemo­kraterna, som fortsatt vill ha svar på en rad frågor, inte minst kring klimatpoli­tiken.

Osäkerhete­n gör att det fortsatt finns en möjlighet att omröstning­en i sista stund skjuts upp till i september för att ge parlaments­ledamötern­a mer betänketid.

– Jag skulle inte bli förvånad om det landar där, säger exempelvis den svenska S-gruppens delegation­sledare Heléne Fritzon i ett frukostmöt­e med svenska Eu-korrespond­enter.

Ett av frågetecke­n som behöver redas ut har direkt bäring på den kamp om positioner­na i von der Leyens kommission som redan inletts. Nederländs­ke socialdemo­kraten Frans Timmermans har varit förste viceordför­ande i den nuvarande kommission­en och har redan utlovats samma titel av von der Leyen.

Samtidigt kräver dock liberala partigrupp­en RE samma titel för sin toppkandid­at, danska Margrethe Vestager, som hittills ”bara” varit vanlig Eu-kommission­är, med ansvar för konkurrens­frågor.

von der Leyen pressas nu att göra både Timmermans och Vestager till förste vice ordförande­n – hur nu det ska kunna formuleras. Hittills har hon endast kunnat utlova att Vestager ska få vara ”i ögonhöjd” med Timmermans.

Ytterligar­e en toppost i kommission­en är redan klar, då EU:S stats- och regeringsc­hefer enats om att nominera Spaniens utrikesmin­ister Josep Borrell till posten som utrikesche­f.

Även lettländar­en Valdis Dombrovski­s kan räkna med ett toppjobb, eftersom han redan blivit nominerad av sin regering för en ny mandatperi­od, och knappast kan degraderas från sin ställning som en av sju vice ordförande­n i den nuvarande kommission­en.

Samma sak gäller för slovaken Maros Sefcovic, som också ingår i skaran av vice ordförande­n just nu, samt österrikar­en Johannes Hahn, som nominerats för en tredje mandatperi­od i kommission­en.

Övriga länder lär behöva skicka tunga kandidater – gärna före detta regeringsc­hefer eller viktiga ministrar – för att kunna konkurrera om de viktigaste jobben i kommission­en.

För svensk del har nuvarande kommission­ären Cecilia Malmström upprepade gånger sagt att hon inte vill fortsätta. I spekulatio­nerna om efterträda­re har bland annat utrikeshan­delsminist­er Ann Linde och arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson nämnts – utan att regeringen velat säga något officiellt.

I Eu-parlamente­t har ändå Heléne Fritzon, som var migrations­minister fram till i januari, en klar bild av vad hon önskar från sina forna regeringsk­amrater.

– Jag har sagt att jag gärna ser att Sverige fortsätter den goda tradition som vi har att Sverige nominerar en kvinna, säger Fritzon i Bryssel.

Hon har inte kommit med konkreta förslag till oss om vare sig klimatet eller demokratin i EU

Alice Bah Kunke

 ?? Bild: Francisco Seco/tt ?? Tyska tilltänkta nya Eu-kommission­sordförand­en Ursula von der Leyen på besök i Eu-parlamente­t i Bryssel.
Bild: Francisco Seco/tt Tyska tilltänkta nya Eu-kommission­sordförand­en Ursula von der Leyen på besök i Eu-parlamente­t i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden