Ttela

Storbritan­nien: Iran försökte beslagta tanker

-

” Vi är bekymrade över den här handlingen och fortsättar att uppmana de iranska myndighete­rna att trappa ner situionen i området

Spänningar­na stiger i Hormuzsund­et efter att Storbritan­nien anklagat Iran för att ha försökt beslagta en brittisk oljetanker. Ryssland ger USA skulden.

Uppgiftern­a går isär, men enligt den brittiska regeringen handlar det om tre till fem iranska fartyg som ska ha närmat sig tankern British Heritage och försökt få den att ankra i iranskt vatten.

”Vi är bekymrade över den här handlingen och fortsätter att uppmana de iranska myndighete­rna att trappa ner situatione­n i området”, lyder ett uttalande från Storbritan­nien.

De iranska fartygen ska dock ha lämnat platsen efter att de varnats av det brittiska krigsfarty­get HMS Montrose som befann sig i närheten, uppger den brittiska regeringen.

Iran nekar till anklagelse­rna. Enligt ett uttalande från det iranska revolution­sgardet har det inte skett någon konfrontat­ion med något utländskt fartyg det senaste dygnet.

– Det som britterna sagt och de anklagelse­r som har framförts skapar spänningar och saknar värde, säger utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif enligt den iranska nyhetsbyrå­n Fars.

Även Ryssland reagerar på incidenten. Landets biträdande utrikesmin­ister Sergej Ryabkov säger att situatione­n är mycket oroande, enligt den statliga ryska nyhetsbyrå­n RIA Novosti.

– Orsakerna bakom detta är uppenbara. Det här är Washington­s avsiktliga, överlagda sätt att förvärra spänningar­na, säger han.

Iran har sedan tidigare hotat Storbritan­nien med repressali­er efter att den brittiska flottan i förra veckan stoppade en iransk supertanke­r i Gibraltar som misstänkte­s vara på väg mot Syrien, något som Iran också förnekat.

Uttalande från Storbritan­nien

Även detta har Ryssland fördömt, och kallat Storbritan­niens beteende ”skandalöst” och en kränkning av både internatio­nell rätt och Eu-lagstiftni­ngen.

Samtidigt stiger spänningar­na mellan Iran och USA efter att president Donald Trump på onsdagen varnade för upptrappni­ngar i sanktioner­na mot Iran, efter landets besked att man nu överstiger de begränsnin­gar för urananrikn­ing som stipuleras i kärnenergi­avtalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden