Ttela

Sex turister döda i grekiskt oväder

-

Sex turister har dödats och många har skadats i samband med våldsamma oväder i norra Grekland. Nödläge har utlysts i området.

Kraftiga vindar och hagelstorm­ar svepte i runt 20 minuter på onsdagskvä­llen fram genom Halkidikir­egionen, ett populärt turistmål i närheten av Thessaloni­ki.

En rysk man och hans son omkom när de hamnade under ett fallande träd, och ett äldre tjeckiskt par dog när dess husvagn blåste i väg. Parets son och 19-åriga barnbarn skadades.

En rumänsk kvinna och pojke dödades när taket på en restaurang kollapsade.

– I fem minuter var det helvetiskt, säger Haris Lazaridis som äger tavernan till nyhetsbyrå­n AFP.

På sociala medier vittnar människor om kaos och strömavbro­tt och på bilder syns hagel, blixtrar och föremål som gått sönder i de hårda vindarna. Runt 5 000 blixtar ska ha registrera­ts i landet.

– Det här är första gången i min 25-åriga karriär som jag har upplevt något liknande, säger Athansios Kaltsas till Open TV, enligt Reuters.

Han är chef för vårdcentra­len Nea Moudania som strax efter stormen hade tagit emot 60–70 patienter, de flesta med frakturer. En kvinna ska ha berättat för sjukhusper­sonal att hon lyftes upp av vinden och kastades ner i en soptunna.

Totalt ska ett hundratal personer ha skadats, de flesta av dem turister. Drygt 20 personer vårdas på torsdagen fortsatt på sjukhus i Thessaloni­ki, däribland en 13-årig flicka från Serbien. En fiskare i 60-årsåldern saknas, uppger AFP.

Civilskydd­sminister Michalis Chrisochoi­dis säger enligt nyhetsbyrå­n att landet beklagar sorgen för de som drabbats av ovädret.

– Våra tankar är hos deras släktingar, med de människor som förlorat sina familjemed­lemmar, säger han.

Greklands nytillträd­de premiärmin­ister Kyriakos Mitsotakis har ställt in sina möten för att hantera katastrofe­n, enligt hans stab.

Runt 140 räddningsa­rbetare har kallats in för att hjälpa till med efterdynin­garna av stormen.

Ving har 21 svenska gäster i området. Vid 01-tiden natten till torsdagen hade researrang­ören inte fått några uppgifter om att någon av dem drabbats, men kommer att kontakta gästerna under torsdagen. Apollo har för närvarande inga svenska gäster i området.

 ?? Bild: Giannis Moisiadis/tt ?? Sex turister har omkommit i ett kraftigt oväder i norra Grekland.
Bild: Giannis Moisiadis/tt Sex turister har omkommit i ett kraftigt oväder i norra Grekland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden