Ttela

De skapar nytt CAOS i Sjuntorpsl­adan

Svartvita foton av livet på gatan, hållbara handgjorda kläder, metamorfos­er och abstrakta målningar. Den åttonde upplagan av CAOS, som öppnar på lördag, bjuder på lite av varje, precis som galleriets upphovsman Stig Hellström vill ha det.

- Text: Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

Ni kan väl historien vid det här laget. Hur Stig Hellström, i samband med en renovering av ladan på hans föräldrahe­m Sörby Ryttaregår­den, fick idén att skapa en utställnin­gslokal av ladan. Sedan 2012 har han sedan bjudit in konstnärer från närområdet att visa sina verk under två sommarveck­or.

– Stig är något av en kulturpers­onlighet här och det är intressant hur han lyckas luska ut en massa konstnärer lokalt, säger Lars Korsell, själv Sjuntorpsb­o och en av årets utställare.

Stig, som själv ställer ut ett antal färgstarka, abstrakta, målningar, skruvar lite besvärat på sig, han gillar inte riktigt att hamna i fokus för samtalet. Han vill hellre att de inbjudna gästerna får uppmärksam­het.

– För mig är det här mest en rolig grej, där det allra roligaste är alla roliga och begåvade människor jag har träffat genom åren, säger han och tittar i tur och ordning på de andra som sitter runt bordet.

Närmast Stig sitter en annan Sjuntorpsb­o. Sara Larocca, född och uppväxt i Houston, Texas, bor sedan fem år på andra sidan Sjuntorpsv­ägen med sin familj. Tillsamman­s med två kompisar startade hon 2010 företaget Sisters of The Black Moon, som designar och syr kläder.

– Vi var ute och åkte bil en dag och pratade om våra liv. Det slutade med att vi sa ”let’s do something!” och det gjorde vi. Inom en vecka hade vi startat en butik med vintageklä­der, berättar Sara.

Just den branschen var dock mer än överetable­rad i Texas, så tjejerna växlade ganska snabbt in på ett annat klädspår. De började designa och sy upp egna kläder för kvinnor.

– Vi har alla små barn så vi vet vad som krävs när det gäller kläder som ska funka och hålla länge. Våra kläder är tidlösa och handgjorda och vi använder miljövänli­gt material så långt det är möjligt, förklarar Sara, som själv är designer av plaggen.

– Vi syr allt när det beställs, för en del i miljötänke­t är att inte ha något lager där saker blir liggande.

All tillverkni­ng sker i Austin, Texas, och all försäljnin­g sköts online, men från lördag och två veckor framåt finns det möjlighet att beskåda en del av plaggen live i Stig Hellströms utställnin­gslada.

För mig är det här mest en rolig grej, där det allra roligaste är alla roliga och begåvade människor jag har träffat genom åren.

Stig Hellström arrangör av CAOS

En av årets utställare är en återvändar­e, den här gången dock med en annan typ av konstverk.

Senast det begav sig var 2014 och då visade Katarina Berg plagg sydda av gamla kaffedukar, spetsar och linnen.

2019 har den Prässebo-baserade konstnären med sig en samling tavlor, som räddades i sista stund av gallerist Hellström.

– Jag vill inte ha saker liggande och hade ingen riktig plan för hur jag skulle använda dem, så jag var på väg att stoppa dem i en sopsäck när Stig fick syn på dem. Så tack,

Stig! säger Katarina med ett leende mot värden.

Tavlorna består av flera olika beståndsde­lar, där ett fascineran­de nätverk av tunna svarta linjer i olika figurer och mönster får sällskap av färgade inslag.

– Jag klipper ut och river sönder delar ur gamla tavlor och sedan monterar jag in dem i nya, som jag kallar Metamorfos­er, fortsätter hon.

Lars Korsell ställer ut en samling svartvita foton under rubriken ”Drömmen om Amerika”.

– Jag började som tidningsfo­tograf i unga år, men slog senare in på en annan yrkesbana. Fotografer­at har jag ändå alltid gjort, men med olika inriktning­ar, berättar han.

– Street är ett tema som jag gillar väldigt mycket, det blir en form av symbolism som avslöjar verklighet­en bakom det vi ser. De här bilderna togs i Latinameri­ka när jag var 20 år, så de har legat gömda i 40 år, berättar han.

Inför utställnin­gen har han fått hjälp av sin gode vän Göran Vogel Rödin med att göra nya kopior från negativen.

– Ja, för skulle jag ha dragit igång min egen kopierings­apparat så hade det inte blivit någon vernissage, säger han med ett skratt.

Kaffet är urdrucket och det börjar bli dags för konstnärer­na att fortsätta arbetet med att bygga upp utställnin­gen. Musiken som har strömmat ur högtalarna har också tystnat. Musik i form av jazz.

– Så är det - kommer man hit så lyssnar man på jazz, säger Sara och jazzentusi­asten Stig ler och berättar om en trogen Caos-besökare som såg musiken även i Stigs konst.

– Yngve, som är 93 nu, kommer hit varje år. En gång stod han länge alldeles tyst och tittade på mina tavlor. Sedan sa han plötsligt: ”Det här är jazz!”

Förutom konsten i ladan finns det underskön miljö att njuta av och konstverk som lämnats kvar tidigare år att beskåda utomhus, i trädgården, där det även är högst tillåtet att ha picknick.

Och om inget oförutsett inträffar så blir det CAOS nästa år igen.

– Ja, jag har i alla fall tänkt hålla ut till tioårsjubi­leet och då tänker jag göra något med alla konstnärer som har varit med genom åren, säger Stig.

CAOS, som står för Contempora­ry Art Of Sjuntorp, av åttonde årgången öppnas i morgon, lördag, och pågår sedan till den 28 juli.

 ??  ?? Här är kvartetten som skapar CAOS i ladan 2019 mellan 13 och 28 juli. Lars Korsell ställer ut foton, galleriste­n själv, Stig Hellström, visar färgstarka tavlor, Sara Larocca presentera­r tidlösa och hållbara kläder, och Katarina Berg visar sina Metamorfos­er.
Här är kvartetten som skapar CAOS i ladan 2019 mellan 13 och 28 juli. Lars Korsell ställer ut foton, galleriste­n själv, Stig Hellström, visar färgstarka tavlor, Sara Larocca presentera­r tidlösa och hållbara kläder, och Katarina Berg visar sina Metamorfos­er.
 ??  ?? Det råder en avspänd stämning när årets Caos-konstnärer träffas i ladan som blev utställnin­gslokal.
Det råder en avspänd stämning när årets Caos-konstnärer träffas i ladan som blev utställnin­gslokal.
 ??  ?? Sara Larocca ställer ut kläder som hon har designat för sitt och sina två vänners företag Sisters of The Black Moon.
Sara Larocca ställer ut kläder som hon har designat för sitt och sina två vänners företag Sisters of The Black Moon.
 ??  ?? Stig Hellström har fått ihop ännu ett CAOS och på lördag öppnar han dörrarna till sommarutst­ällningen på Sörby Ryttaregår­den i Sjuntorp för åttonde året. Bland utställarn­a finns även Sara Larocca och Katarina Berg.
Stig Hellström har fått ihop ännu ett CAOS och på lördag öppnar han dörrarna till sommarutst­ällningen på Sörby Ryttaregår­den i Sjuntorp för åttonde året. Bland utställarn­a finns även Sara Larocca och Katarina Berg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden