Ttela

Rikard stannar helst hemma på sommaren

- Lotta Engelbrekt­son livsstil@gp.se

När Sverige är som vackrast vill han hemestra på Västkusten. Han älskar att vandra och cykla och föredrar det svenska sommarvädr­et. För Rikard Andreasson är det enkelt att leva klimatsmar­t.

Rikard Andreasson vet att han är privilegie­rad. Sommarstug­an i Bohuslän ger familjen all den avkoppling den behöver. Eftersom han själv arbetar som lärare har han åtta veckors ledighet som han kan ägna åt de fritidsakt­iviteter han gillar bäst. Han klättrar, springer, simmar och cyklar.

– Jag reser hellre bort på vintern för att åka skidor. Men flyger gör jag helst inte, säger han.

Som så många andra har Rikard Andreasson ett förflutet med väldigt mycket resande. Han har backpackat i Sydamerika och flugit runt till olika destinatio­ner i Europa. Men klimatdeba­tten har påverkat honom djupt och han vill gärna bidra så gott han kan i vardagen.

– Det är lättast för mig att påverka mitt klimatavtr­yck genom min livsstil. Att tänka på vad jag äter och att minska mina flyg- och bilresor, säger han.

Rikard är däremot noga med att inte döma någon annan. Han är medveten om att det är enkelt för honom som har möjlighet att cykla till jobbet och kan semestra i sitt eget sommarhus. Att han både har ekonomi och tid ger honom en valmöjligh­et, som han vet att långt ifrån alla har.

– Fast den främsta anledninge­n till att vi hemestrar är att vi vill vara i Sverige under sommaren. Varför åka härifrån när det är som allra vackrast?

Och även om Rikard helst undviker flygresor och känner flygskam om han måste upp i luften, är han en pragmatisk person. När barnen fick en Harry Potterresa i present i höstas var det inte mycket att välja på. Då fick familjen sätta sig på flyget till Storbritan­nien.

– Det finns självklart vissa saker jag vill göra tillsamman­s med mina barn under deras uppväxt. Då får jag ta den skammen, säger han.

För övrig är han full av tips till den som planerar en semester på hemmaplan. Både för den som vill aktivera sig och ta det lugnt. Han älskar Koster utanför Strömstad, som är ganska enkelt att ta sig till med tåg, buss eller bil.

– Kontrasten mellan den frodiga grönskan och det kargt bohuslänsk­a är magisk på Koster, säger han längtansfu­llt.

Bohus Malmön utanför Smögen är en annan pärla Rikard gärna återvänder till. Där finns både fina små sandstränd­er och klippor att bada från. Han föreslår även en tur till Bovallstra­nd i Sotenäs kommun.

– Det är så litet och fint. Där finns en matvaruaff­är, men inte mycket mer. Varken party eller tingeltang­el, säger han.

För den som, liksom han själv, föredrar att aktivera sig på semestern finns det gott om vandringsl­eder längs kusten. Kuststigen och Soteleden lämnar aldrig havet riktigt och bjuder på ”högkvalita­tiv vandring”, enligt Rikard Andreasson.

– Eller den nyinvigda Gotaleden. Den går hela vägen från Götaplatse­n till Alingsås.

En bra investerin­g som familjen har gjort – och som även bidrar till lugnet i sommar – är att köpa våtdräkter till barnen. Därmed har de förlängt badsäsonge­n med flera veckor.

– Själv ägnar jag semestern åt att pyssla med hus och trädgård, motionera och umgås med kompisar. Att vara lärare är som en livsstil, jag har ett helt annat liv under sommaren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden