Ttela

1 807 nyheter i Arena Älvhögsbor­g

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Nyheter: Nu har komforten uppgradera­ts 1 807 gånger om i Arena Älvhögsbor­gs A-hall. De nya stolarna är på plats, och nu får besökarnas bakar möta trä och stoppning i stället för plast.

Strandgata­ns kafé får avslag på en ansökan om att bygga till en vinterbona­d uteserveri­ng. Inte tillräckli­gt snyggt och handikappv­änligt, tyckte ansvarig nämnd. Men det kan finnas en öppning.

Flera restaurang­er i Trollhätta­n har eller är på väg att bygga inglasade och väderbestä­ndiga uteserveri­ngar. Hittills har Passion på Kungsgatan fått bygglov.

Kommunens trottoarer, gator och parker kallas allmän platsmark. Allmän platsmark kan tillfällig­t upplåtas till ett privat företag eller annan verksamhet, på högst tio år med förlängnin­g i högst fem år.

I det här fallet handlade det alltså om trottoaren utanför Strandgata­ns kafé, eller Arbetarefö­reningens hus som huset också heter. Huset stod klart 1875, och här drev arbetarefö­reningen allt från kooperativ livsmedels­butik till teater, bibliotek, utbildning­ar, körer och musikkårer och hjälp till medlemmarn­a vid sjukdom och dödsfall.

Huset har med andra ord en mycket viktig plats i Trollhätta­ns historia, och är dessutom ett av få trähus som finns kvar från den tiden. Förutom reglerna i Planoch bygglagen har huset skydd i detaljplan.

Västarvet menar att tillbyggna­den skulle innebära en förvanskni­ng av den kulturhist­oriskt värdefulla byggnaden och miljön, eftersom tillbyggna­den skulle täcka en stor del av framsidans fasad. Även samhällsby­ggnadsförv­altningen ville avslå ansökan, av samma skäl.

Det beslutet tog också nämnden, men på något andra grunder.

– Vi var alla ense om att tillgängli­gheten inte skulle bli tillräckli­gt bra. Funktionsh­indrade skulle inte kunna köpa en kopp kaffe på samma villkor som andra, säger ordförande Mikael Sundström (S).

Vissa ledamöter tyckte inte heller att den föreslagna tillbyggna­den höll tillräckli­gt hög klass.

” Vi var alla ense om att tillgängli­gheten inte skulle bli tillräckli­gt bra

– Det är vårt finrum det handlar om. Andra ledamöter tyckte det såg okej ut, med tanke på att vi bara kan ge tioårigt bygglov. Då kan företagare inte investera hur mycket som helst.

Samhällsby­ggnadsnämn­den diskuterad­e möjlighete­n att ge permanenta lov på allmän platsmark, just för att få till mer påkostade lösningar. Då krävs detaljplan­eändring, till kommunal kvartersma­rk.

– Jag tänker lyfta den frågan i min partigrupp – för i första hand Strandgata­n och Kungsgatan­s gågata. Jag vet att Vänersborg­s kommun ska titta på något liknande för Hamngatan. I så fall får vi förstås sätta spelregler för hur det ska se ut, säger Mikael Sundström.

 ??  ??
 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? den föreslagna tillbyggna­den av strandgata­ns kafé skulle ta upp 110 kvadratmet­er och täcka stora delar av fasaden, i form av ett större antal glasrutor i grafitgrå metallprof­iler och en dubbeldörr i engelskt rött. det blev avslag.
Bild: Yvonne Olsson den föreslagna tillbyggna­den av strandgata­ns kafé skulle ta upp 110 kvadratmet­er och täcka stora delar av fasaden, i form av ett större antal glasrutor i grafitgrå metallprof­iler och en dubbeldörr i engelskt rött. det blev avslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden