Ttela

Ser ett ljus i tunneln efter åren i skuldträsk­et

I över 20 år har Stefan Eriksson, 53, från Trollhätta­n varit skuldsatt. Men han har aldrig gett upp. ”Nej, men ibland har jag funderat över meningen med min existens”, säger han.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@ttela.se

I över 20 år har Stefan Eriksson, 53, från Trollhätta­n varit skuldsatt. Men han har aldrig gett upp. – Nej, men ibland har jag funderat över meningen med min existens, säger han.

Ponera att dina vänner gillar att gå ut och äta och dricka gott ibland. Men du kan nästan aldrig följa med.

För du har inga pengar över.

Lite så har livet sett ut för Stefan Eriksson – i många år.

Problemen började när Stefan blev sambo under 1990-talet. Det skulle köpas tv, möbler och bil. Och mycket av det som köptes var på avbetalnin­g.

Men konsumtion­en gick över styr. Till slut tog Stefan nya lån för att kunna betala sina gamla skulder och så där höll det på. Till den dagen då Kronofogde­n hälsade på för utmätning.

– Jag blev fartblind och till slut hade jag tappat kontrollen över hela situatione­n. Det slutade med att jag och min sambo separerade, berättar Stefan för TTELA.

Vi träffar honom på ett fik i centrala Trollhätta­n en av de första höstdagarn­a 2019. Regnet vräker ned och piskandet mot rutorna känns lite symboliskt för den situation Stefan Eriksson befinner sig i.

För elva år sedan hamnade han hos Kronofogde­n och sedan dess betalar han över 12 000 kronor av lönen dit varje månad.

Han har begärt skuldsaner­ing flera gånger men det har blivit avslag varje gång. Men nu hoppas han att det ska vara hans tur – trots att han har fast jobb på GKN i Trollhätta­n.

– Jag har väl betalat en och en halv miljon kronor totalt men skulden är inte på långa vägar nere i vad den var när jag först hamnade hos kronofogde­n. Det är räntorna som ställer till det, säger han.

För en tid sedan vände Stefan sig till konsumentk­ontoret på Trollhätta­ns stad. Personalen har både fungerat som rådgivare och stöd under tunga perioder.

– Det har varit som terapi att komma dit och prata. Problemet är att jag har tjänat för bra för att kunna få skuldsaner­ing tidigare men den här gången har jag fått signaler om att jag kanske får skuldsaner­ingen godkänd, säger han.

Hur är det att leva så här?

– Ibland har jag varit väldigt ledsen och funderat på meningen med min existens, men jag försöker vara positiv och inte ge upp. Jag är också väldigt tacksam mot mina föräldrar och kompisar som ställt upp och hjälpt mig när det varit jobbigt.

Har du försakat mycket under de här åren tycker du?

– Man vänjer sig vid en situation, men visst finns det saker som jag hade gjort mer av om jag hade haft pengar. Kompisarna är ju ute och flyger och far, men jag får planera lång tid i förväg om jag ska med på något, säger Stefan Eriksson och tar en liten paus.

Sedan tillägger han:

– Jag tror inte jag har flugit sedan 2000 då vi var i Portland i USA med jobbet. Men å andra sidan är jag inte så förtjust i att flyga.

Om Stefan Eriksson blir beviljad skuldsaner­ing så kommer han inte att leva särskilt mycket annorlunda än vad han gör nu. Men vardagen blir lättare.

Skillnaden är att månadskost­naderna går ner med 2 000-2 500 kronor plus att han får två betalnings­fria månader om året.

2024 kommer han att vara skuldfri om allt går i lås.

– Det skulle vara som att få sju rätt på lotto, Jag skulle se ljuset i tunneln efter alla år.

TTELA 24 augusti.

 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ??
Bild: Torbjörn Arvidsson
 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Stefan Eriksson från Trollhätta­n hoppas kunna gå en ljusare framtid till mötes när det gäller ekonomi.
Bild: Torbjörn Arvidsson Stefan Eriksson från Trollhätta­n hoppas kunna gå en ljusare framtid till mötes när det gäller ekonomi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden