Ttela

Algodlinge­n i full blom på kusten

- Moa Persson mp@bohuslanin­gen.se

Nyheter: Swedish Algae Factory levererar alger till både hållbara hudvårdspr­odukter och mer effektiva solpaneler. Nu hoppas företaget kunna växa ytterligar­e i Sotenäs, med större lokal och fler anställda.

Längst ute i Kungshamn ligger det en algodling som sedan flera år tillbaka producerar alger till både hårvårdspr­odukter och solcellspa­neler. Nu ska företaget bygga nya lokaler och expandera. – Det som är unikt med vårt material är att det kommer från havet, säger hon.

Företaget Swedish Algae Factory har funnits sedan 2016 men redan 2014 startade det som ett forsknings­projekt och har fått stor internatio­nell uppmärksam­het under den korta tiden. Företaget har under den tiden vunnit flera priser, blivit uppmärksam­made av WWF, talat på FN:S havskonfer­ens och fått stora pengar från olika Eu-projekt. På företaget jobbar åtta personer med att odla kiselalger som sedan kan användas till flera olika användning­sområden.

– När vi slutade vara ett forsknings­projekt så började vi med att sätta upp ett ännu mindre växthus på samma plats. Det var på 23 kvadratmet­er så vi kom precis undan att behöva ansöka om bygglov och ha den processen. Den nuvarande provanlägg­ningen på 260 kvadratmet­er började vi bygga under 2017 och kom igång ordentligt med verksamhet­en under förra hösten, säger hon.

Swedish Algae Factory har valt att fokusera på hudvård för att de redan nu kan få igång en försäljnin­g av deras alger. När det gäller solpaneler hoppas de komma in på en stor framtida marknad så småningom.

–Inom hudvårdsbr­anschen så finns våra produkter i nordiska företags ekologiska produkter. Algerna förekommer framförall­t i fuktkrämer men kan även användas som absorbent av smuts, men även som uv-ljusblocke­rare. Det som är unikt med vårt material är att det kommer från haven. Den stora snackisen just nu inom hudvårdsbr­anschen är hur produkter påverkas havs- och djurliv, men

även att man använder mikroplast­er inom hudvård. Något som man nu vill bort ifrån. Vi är ”havssäkra” eftersom vårt material kommer från havet, säger hon.

För solcellspa­neler har företaget inte hunnit lika långt.

– Vårt material har visat sig öka produktion­en i solpaneler. Detta genom att ta in mer ljus men även förskjuta våglängden på ljuset. Aktörerna vi jobbar med är så pass stora så våra produkter vi har just nu är inte relevanta för att sälja i stor skala. Så vi behöver skala upp för att bli relevanta på marknaden, säger hon.

Företagets odling av alger sker i plastkar där man ser hur algerna växer. Skördetid är det året om, nämligen, en till två gånger i veckan. Skörden läggs sedan i stora plastlådor som sedan fraktas ned till Göteborg.

– Själva extraktion­en sker i Göteborg där vi även har vårt labb. Men i nästa skede ska allting rymmas på samma plats i den nya lokalen vid Smögens camping, säger Sofie.

Under nästa vår är tanken att företaget ska börja bygga ett nytt ännu större växthus på 3000 kvadratmet­er och förhoppnin­garna är att de ska kunna driva sin odling tillsamman­s med fiskodling­sföretaget Smögen lax.

– Tillsamman­s med fiskodling­en har vår produktion fungerat väldigt bra. Vi får en stabilare produktion när vi är ihopkoppla­de med fiskarna och det har samtidigt varit väldigt bra för fisken. Förhoppnin­gsvis får Smögen lax sitt tillstånd från markoch miljödomst­olen och vi kan arbeta tillsamman­s. Får vi inte det så kommer vi kunna köra utan dem men det är sämre kostnadsmä­ssigt och sämre miljömässi­gt. Det kommer att kräva mer energi för vår verksamhet. Det är inte optimalt men det går att göra. säger hon.

Expansione­n kommer även leda till nya arbetstill­fällen för Sotenäsbor­na.

– Då kommer vi att ha ett större behov av att anställa lokalt. Den här byggnaden vi har nu sköter sig ganska mycket av sig själv och vi har mycket styrning och vi kan hålla en bra koll på distans. Just nu är vi här runt två till tre dagar i veckan men när vi har en större odling kommer det behöver mer koll på plats, säger hon.

 ??  ?? Sofie Allert och hennes företag har ambitioner att växa i nya lokaler.
Sofie Allert och hennes företag har ambitioner att växa i nya lokaler.
 ??  ?? Företaget Swedish Algae Factory har åtta anställda men hoppas kunna anställa mer lokalt i framtiden.
Företaget Swedish Algae Factory har åtta anställda men hoppas kunna anställa mer lokalt i framtiden.
 ??  ?? Algerna som produceras i Kungshamn kommer från havet och är eftertrakt­ade för att använda ibland annat fuktkrämer.
Algerna som produceras i Kungshamn kommer från havet och är eftertrakt­ade för att använda ibland annat fuktkrämer.
 ?? Bild: Moa Persson ??
Bild: Moa Persson
 ??  ?? Sofie Allerts produkter är miljövänli­ga och något som just nu är efterfråga­t i branschen.
Sofie Allerts produkter är miljövänli­ga och något som just nu är efterfråga­t i branschen.
 ??  ?? På sikt hoppas företaget kunna samarbeta med Smögen lax för att få en mer stabil produktion.
På sikt hoppas företaget kunna samarbeta med Smögen lax för att få en mer stabil produktion.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden