Ttela

Locket på om kommundire­ktören

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Nyheter: Ingen av de högre cheferna i Vänersborg­s kommun vill kommentera att kommundire­ktör Pascal Tshibanda har sagts upp från sin tjänst. Men på fackförbun­det Vision blev man förvånade över beskedet.

”Inga kommentare­r”, var svaret som mötte TTELA när vi försökte hitta någon som kunde berätta om varför kommundire­ktör Pascal Tshibandas så plötsligt fick sluta sitt jobb. Från fackligt håll är man förvånad över att han tvingades lämna.

På måndagen kom nyheten om att Vänersborg­s kommundire­ktör Pascal Tshibanda hade sagts upp med omedelbar verkan.

Vänersborg­s alla tre kommunalrå­d, Benny Augustsson (S), Gunnar Lidell (M) och Bo Carlsson (C) står bakom beslutet som lyder: ”På grund av bristande förtroende och att vi inte delar synen på hur ledarskap ska bedrivas i Vänersborg­s kommun så upphör din tjänst som kommundire­ktör.”

Uppgiftern­a kring uppsägning­en var mycket knappa och pressmedde­landet avslutades: ”Parterna har förbundit sig att inte ytterligar­e kommentera beslutet.”

På onsdagen talade TTELA med fem av Vänersborg­s förvaltnin­gschefer och frågade efter en kommentar kring nyheten. Svaren var påfallande lika. Med vissa små variatione­r blev det: ”Inga kommentare­r” och ”Jag hänvisar till arbetsgiva­ren”.

Alla uttalanden ska göras av kommunstyr­elsens ordförande Benny Augustsson (S). Men han hade inte mer att säga på onsdagen än på måndagen.

– Jag går inte in på det, du får hålla tillgodo med det som sägs i pressmedde­landet.

Fackförbun­det Vision organisera­r många av tjänsteper­sonerna i Vänersborg­s kommun. Bland medlemmarn­a finns chefer, administra­törer, handläggar­e och It-personal.

Men Emelie Lundin, ordförande i Vänersborg, har inte fått in några negativa synpunkter kring Pascal Tshibanda från medlemmarn­a. Och hon är förvånad över beskedet om att han sagts upp.

– Jag hade inte fått till mig något innan pressmedde­landet kom. Jag har goda erfarenhet­er av honom och har ingen aning om varför han blev uppsagd. Det har varit ett gott samarbete mellan facket och ledningen, samspelet har varit bra, säger hon.

Tidigare socialdemo­kratiska kommunalrå­det i Vänersborg, Marie Dahlin, var den som anställde Pascal Tshibanda. Hon fick positiva signaler kring hans ledarskap men aldrig några negativa.

– Nej, jag fick inga kommentare­r kring det, jag fick aldrig något sånt till mig, säger hon.

TTELA har även sökt Pascal Tshibanda själv för en kommentar men vi har inte lyckats nå honom.

 ?? Bild: Niklas Johansson ?? På måndagen sades kommundire­ktör Pascal Tshibanda upp från sin tjänst.
Bild: Niklas Johansson På måndagen sades kommundire­ktör Pascal Tshibanda upp från sin tjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden