Ttela

Nu ska krisen i förskolan lösas

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Nyheter: Förskolesi­tuationen i Mellerud är ohållbar, och nu finns förslag på att utreda hur personal- och lokalfråga­n kan lösas så att föräldrar får förskolepl­ats på önskad ort. Bakgrunden är en motion från Socialdemo­kraterna som väntas få gehör.

Situatione­n med långa förskolekö­er varje vår är ohållbar och en långsiktig lösning måste tas fram, anser Socialdemo­kraterna i Mellerud i en motion till fullmäktig­e. Motionärer­na väntas få gehör för sitt förslag.

Inför kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott på tisdag är förslaget att godkänna S-motionen och ge kommunstyr­elsen i uppdrag att tillsätta en utrednings­grupp som består av skolsamord­nare, handläggar­e från tillväxten­heten samt fastighets­chef.

Uppdraget blir att kostnadsbe­räkna åtgärder för att lösa förskolesi­tuationen långsiktig­t i Mellerud, både gällande personal och lokaler på ett sådant sätt att föräldrar kan få plats för sina barn på den ort man önskar.

Vid årsskiftet stod mer än hundra barn i kö för att få en förskolepl­ats i Melleruds kommun och en majoritet av dem vill ha plats i centrala Mellerud. Då var Dals-rostock det alternativ som kunde erbjudas, skriver motionärer­na Michael Melby och Marianne Sand Wallin.

”Det är en situation som upprepas varje vår. Vi får en kö som inte kan hanteras. trots att vi under föregående mandatperi­od utökade antalet förskoleav­delningar kraftigt har inte problemet funnit sin lösning. Dessutom oroas vi över att en betydande del av alla inskrivna barn är placerade i tillfällig­a lokaler, och att kontrakten för vissa av dem är på väg att gå ut”, står det vidare i motionen.

De konstatera­r att förskolan inte är dimensione­rad för det antal barn som enligt skollagen har rätt till plats och att en långsiktig lösning måste tas fram så kommunen slipper ta till tillfällig­a lösningar hela tiden.

I dagsläget är läget något ljusare än de siffror som anges i motionen. Förvaltnin­gsadminist­ratör Linda Eriksson på kultur- och utbildning­sförvaltni­ngen berättar att nuvarande kö är 64 barn i hela kommunen och i centrala Mellerud är kön 44 barn, och 26 av dessa vill ha en plats före årsskiftet.

– Det är fortfarand­e svårast att lösa platser centralt. Däremot finns det gott om platser på Tallåsen i Åsensbruk. Men vi har lite olika lösningar på gång, bland annat ytterligar­e fem platser på Ymers förskola genom en mindre ombyggnati­on.

Enligt Linda Eriksson har alla som sökt plats till den sista augusti fått sina platser och av dem som sökt till den sista september är de flesta erbjudna en plats.

Som TTELA berättade i april planeras en ny förskola i Telaris tidigare lokaler vid Österrådap­lan och om allt går som på räls kan den öppna i början av nästa år. Politikern­a har avsatt pengar till satsningen men tidsramen är mycket snäv. Detaljplan­en medger inte förskoleve­rksamhet och kommunen måste därför söka ett tidsbegrän­sat bygglov som strider mot detaljplan­ens bestämmels­er, vilket kan leda till överklagan­den. I nuläget pågår en process om att pröva ett tidsbegrän­sat bygglov.

– Vi vet fortfarand­e inte när vi kan öppna men förhoppnin­gen är i början av nästa år, säger Linda Eriksson.

Den utrednings­grupp som föreslås bli tillsatt ska redovisa vad den kommit fram till senaste april 2020, förutsatt att fullmäktig­e bifaller motionen och antar förskolepl­anen.

 ?? Bild: Madeleine Bäckman ?? Ymers förskola i mellerud ska genom en mindre ombyggnati­on få ytterligar­e fem platser.
Bild: Madeleine Bäckman Ymers förskola i mellerud ska genom en mindre ombyggnati­on få ytterligar­e fem platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden