Ttela

Mögelutbro­tt på Näl – patienter tvingas flytta

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

Nyheter: Barn- och ungdomskli­niken på Näl har drabbats av svartmögel. Nu måste avdelninge­n renoveras och vissa patienter flyttas.

Näl får färre vårdplatse­r under återstoden av året. Anledninge­n är att patienter flyttas till förlossnin­gen från avdelning 23 – där mögel brutit ut.

Svartmögel har brutit ut på Barnoch ungdomskli­nikens avdelning 23 på Näl, och nu tvingas man stänga delar av avdelninge­n för renovering.

– Lokalerna är från 1988 och är inte renoverade sedan dess, så det är på tiden. Men mögelangre­ppet är inte farligt för människor i omgivninge­n, utan det är först när man börjar röra i väggarna som det kan bli farligt för patienter med nedsatt immunförsv­ar. De patientern­a kommer att flyttas, och i stället vårdas på kvinnoklin­iken säger Majvor Martinsson, områdesche­f på Nu-sjukvården.

Att patienter flyttas från avdelning 23 innebär därmed färre förlossnin­gsplatser tills dess att renovering­en är klar.

– Det kommer att vara ett förlossnin­gsrum som håller stängt, men om det skulle bli särskilt många kvinnor som behöver föda så får vi tillfällig­t öppna det tionde rummet. I övrigt är det förvånansv­ärt få inskränkni­ngar på kvinnoklin­iken, säger Majvor Martinsson.

Renovering­en startade förra veckan och väntas pågå till januari, men Majvor Martinsson hoppas att man ska bli klara innan dess.

– Vi kommer att ta en del av avdelninge­n i taget och skärmar av den delen som renoveras. Vi räknar med att vara klara till januari, men i bästa fall är vi klara före jul, säger hon.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Avdelning 23 på Näl kommer att renoveras fram tills januari på grund av att svartmögel brutit ut.
Bild: Stefan Bennhage Avdelning 23 på Näl kommer att renoveras fram tills januari på grund av att svartmögel brutit ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden