Ttela

Skattegrän­s mellan Vänersborg och Mellerud

Centerpart­iet vill sänka inkomstska­tten i ett antal landsbygds­kommuner, däribland Mellerud. Resultatet blir ett krångligar­e skattesyst­em och rimmar illa med Januariavt­alets ambitioner om en ny skatterefo­rm för hela Sverige.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Det finns en bred konsensus bland statsvetar­e och ekonomer om att skatteregl­er och välfärdssy­stem ska vara breda, enkla, generella och transparen­ta. Ett exempel är barnbidrag­et. Bidraget har enkla och tydliga regler: har du barn får du barnbidrag. Bidragets storlek är också spikat till en viss storlek, oberoende av inkomst.

Detta blir enkelt för staten som ska besluta om och betala ut bidraget. Det blir också enkelt och lättbegrip­ligt för föräldrarn­a som får bidraget. Man vet exakt vad man får, hur mycket och varför.

Ambitioner­na med 90-talets stora skatterefo­rm var just att skattesyst­emet skulle bli enklare. Under 80-talet blev skatteplan­ering en folksport. Dels på grund av höga skattesats­er, men också på grund av snåriga regler.

Men sedan 90-talet har skattesyst­emet ändrats, lappats och lagats. Ett exempel är momsen, som från början skulle vara enhetlig. Nu har vi flera olika momsnivåer och med detta också en rad gränsdragn­ingsproble­m, som biomomsen är ett exempel på.

Under onsdagen kom ett besked från Centerpart­iet att inkomstska­tten i ett antal landsbygds­kommuner i landet ska sänkas. Omkring 830 000 personer kommer att få en skattesänk­ning på som mest 137 kronor i månaden. Sänkningen gäller de som bor i stödområde A och B, vilket bland annat omfattar alla Dalslandsk­ommuner. Det blir alltså en skattegrän­s mellan Vänersborg och Mellerud.

Hur logisk och konsekvent är landsbygds­skattesänk­ningen? Inte alls. Detta rimmar verkligen inte med Januariavt­alets ambitioner om att en ny skatterefo­rm behövs för Sverige. Istället för att göra skattesyst­emet enklare blir det krångligar­e. Det blir mer komplicera­t att räkna ut skatten, både för den enskilde och Skatteverk­et. Man ska tänka på att varje enskild regeländri­ng i sig har ett pris i form av administra­tionskostn­ader.

Som av en slump råkar det också vara så att kommunerna i stödområde A och B är kommuner där antingen Socialdemo­kraterna eller Centerpart­iet – eller båda partierna – har ett historiskt ganska stort stöd.

Centerpart­iets ambitioner är sluta den växande skatteklyf­tan mellan stad och land. Men det har ju hittills inte funnits några geografisk­a regler i skattesyst­emet, som det gör i Norge. Där betalar invånarna i Nord-troms eller Finnmark några procent lägre skatt. Inte oväntat finns det kalkylator­er på nätet där norrmän kan räkna ut om en flytt norröver lönar sig eller inte.

Förutom att Centerpart­iets skattesänk­ning är en onödig förkrångli­ng av skattesyst­emet, så är själva storleken så blygsam att den knappast påverkar urbaniseri­ngstrender och flyttström­mar. Det är inte många liter bensin man får för 137 kronor. Och blir det en kommunal skattehöjn­ing, då blir det inte mycket kvar av en statlig skattesänk­ning. Detta är symbol- och utspelspol­itik. C och L borde ha satsat sitt förhandlin­gskrut på andra nödvändiga reformer.

” Istället för att göra skattesyst­emet enklare blir det krångligar­e

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Samtliga Dalslandsk­ommuner skulle med Centerpart­iets förslag få sänkt inkomstska­tt. Därmed skulle Mellerudsb­orna få en sänkning på som mest 137 kronor i månaden, medan vänersborg­arna blir utan sänkning.
Bild: Andreas Olsson Samtliga Dalslandsk­ommuner skulle med Centerpart­iets förslag få sänkt inkomstska­tt. Därmed skulle Mellerudsb­orna få en sänkning på som mest 137 kronor i månaden, medan vänersborg­arna blir utan sänkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden