Ttela

Max Eskilsson: Därför spelar assistanse­rsättninge­n roll

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Rätten till personlig assistans ska stärkas. Detta slås fast i januaripar­tiernas 73-punktsprog­ram. Förhoppnin­gsvis kommer individer som hamnat i kläm efter den allt hårdare Lss-tillämpnin­gen återigen att kunna inkluderas.

Att politiken förmår värna de som behöver personlig assistans för att klara vardagsbes­tyr borde ses som ett grundlägga­nde anständigh­etskrav i ett välfärdssa­mhälle.

Samtidigt får inte frågan stanna vid en gränsdragn­ing om vilka som ska ha rätt till assistans. Även ersättning­snivåerna spelar roll. Fram till 2014 räknades den statliga assistanse­rsättninge­n årligen upp i takt med kollektiva­vtalsenlig­a löneökning­ar.

Numera sker den årliga uppräkning­en schablonmä­ssigt, på ett sätt som innebär lägre nivåer än tidigare. Beloppet, som just nu ligger på 299,80 kronor i timmen, kan låta generöst.

Men dessa hundralapp­ar ska räcka till såväl hela arbetsgiva­rens lönekostna­d som kringkostn­aderna i verksamhet­en.

Det kan till exempel handla om arbetsledn­ing, utbildning av personalen och annat som gör det möjligt för de personliga assistente­rna att göra ett bra jobb. I ljuset av detta borde det vara uppenbart att dagens nivå är långt från tillräckli­g.

” Här måste en förändring till om ett långsiktig­t tryggt system ska kunna upprätthål­las

Som Ida Ingerö, näringspol­itisk expert på Vårdföreta­garna, lyfter i en debattarti­kel (Dagens Samhälle 3/9) slår den nya uppräkning­sprincipen nu hårt mot bransch och därmed brukare. Risken är att många företag och andra privata utförare inom personlig assistans inte kommer att kunna driva verksamhet­en vidare, vilket skulle innebära att ansvaret hamnar hos kommunerna.

Som Vårdföreta­garna också påpekar är kostnaden för kommunalt utförd personlig assistans hela tio till femton procent högre än den är för privata aktörer. Samtidigt visar siffror från Vårdföreta­garna att vinstmargi­nalen för organisati­onens medlemmar inom personlig assistans, som har kollektiva­vtal med Kommunal, 2018 var försvinnan­de liten – 0,38 procent. Förutsättn­ingarna för detta grundlägga­nde stöd till samhällets mest utsatta är alltså långt ifrån betryggand­e.

Här måste en förändring till om ett långsiktig­t tryggt system ska kunna upprätthål­las. De flesta svenskar märker inte av förändring­en. Personerna det berör, människor i störst behov av stöd, riskerar däremot att drabbas hårt av de låga ersättning­arna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden