Ttela

Gripande människoöd­e som lämnar många frågor obesvarade

-

Hur kan en till synes enväldig Migrations­överdomsto­l existera i ett för övrigt demokratis­kt land som Sverige? Det finns så många obesvarade frågor i detta fall, så här kommer nästa. Efter vilka kriterier går Migrations­verket för att ta reda på, huruvida det är farligt eller inte för den utvisade att återvända? Går man efter utsagan av den beträffand­e ambassadpe­rsonalen vore det inte särskilt klokt utan kan tvärtom blir mycket farlig för den utvisade.

Ambassadpe­rsonalen får vistas i ett annat land under förutsättn­ingen att aldrig ifrågasätt­a sitt lands regim. De kan så klart inte varna någon för faran som hotar den utvisade utan snarare har uppgiften att spela ner risken. Den enväldiga Migrations­överdomsto­len har på sätt och vis lyckats med att åter införa dödsstraff­et i vårt demokratis­ka land. Skillnaden är att inte själv behöva ta hand om avrättning­en efter tortyren utan detta lämnas storsint över till de utvisades mer än villiga diktaturer.

Kina står i topp för avrättning­ar, följt av Iran. Hur kan något sådant stämma överens med vår demokrati, som vi är så stolta över?

Låt oss åtminstone försöka att hjälpa Sirious – kanske genom att starta en fond för att få råd med någon mer advokat så man kan hjälpas åt, att genom paragrafer ta reda på vad som är tillåtet för Migrations­överdomsto­len, och vad som är förbjudet enligt mänskliga rättighete­r. Jag lägger gärna till fonden. Det vore underbart att kunna rädda Sirious och kanske andra som behandlas likadant av omänskliga Migrations­överdomsto­len.

E B

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Låt oss åtminstone försöka att hjälpa Sirious – kanske genom att starta en fond för att få råd med någon mer advokat så man kan hjälpas åt, uttrycker skribenten.
Bild: Andreas Olsson Låt oss åtminstone försöka att hjälpa Sirious – kanske genom att starta en fond för att få råd med någon mer advokat så man kan hjälpas åt, uttrycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden