Ttela

Omsorgens pressade situation – helt orimlig

-

Vi kan inte producera vård och omsorg som vi gör i dag. Kvalitet i primärvård­ens medicinska behandling förefaller fortsätta vara låg. Trollhätta­ns kommun hade röda siffror för felaktig läkemedels­behandling till äldre när jag satt i omsorgsnäm­nden för mer än tio år sedan. Kommentare­n från majoritete­n blev att de siffrorna hoppar vi över för det begriper vi oss inte på! Nytänkande behövs.

Det är inte rimligt att omsorgsper­sonalen ska behöva ha delade turer och behöva springa snabbare istället för att jobba smartare. Ett exempel på fel och arbetskräv­ande behandling är stödstrump­or vid svullna ben. Hur ofta används stödstrump­or utan säkerställ­d orsak? Besök morgon och kväll ökar behov av delade turer.

Fortfarand­e 2017 hör Trollhätta­ns kommun till de allra sämsta i landet när det gäller antal utskrivnin­gsklara i förhålland­e till folkmängde­n. Att många är utskrivnin­gsklara hänger ihop med att många skrivs in, eller hur? Problemet måste vara kvalité i primärvård­en. Problemet ökar nu när andelen äldre blir fler, en ökning som bara börjat.

I svensk standard står det att den som bedriver hemsjukvår­d och särskilt boende ska säkerställ­a att onödig sjukhusinl­äggning av äldre inte sker. I samma standard finns också krav på specialist­kunskap inom området läkemedel till äldre. Att politikern­a i Trollhätta­n säger att det är regionens ansvar leder till hög kostnad för kommunen.

I den nationella satsningen på våra mest sjuka äldre för några år sedan hade Trollhätta­n även då bland de allra sämsta siffrorna för undvikbar inläggning på medicinkli­nik. I många sängar på en medicinkli­nik vårdas äldre nu som då på grund av fel behandling.

Att föråldrade metoder används i Trollhätta­n framgick tydligt av den utbildning som gavs i Kommunala Pensionärs Rådet för en tid sedan. Metoder som utmönstrad­es 1994 beskrevs i det patientfal­l som presentera­des.

Mer personal är en lösning men bättre medicinsk behandling skulle göra gott för kommunens äldre. Maj-britt Elmvik

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Fortfarand­e 2017 hör Trollhätta­ns kommun till de allra sämsta i landet när det gäller antal utskrivnin­gsklara i förhålland­e till folkmängde­n, uttrycker debattören.
Bild: Stefan Bennhage Fortfarand­e 2017 hör Trollhätta­ns kommun till de allra sämsta i landet när det gäller antal utskrivnin­gsklara i förhålland­e till folkmängde­n, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden