Ttela

Kommunen utreder om man brustit i sina rutiner

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00 Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Den man som sitter häktad misstänkt för knivskärni­ngen på en kvinna i centrala Lilla Edet i torsdags kan ha tagit reda på exakt när kvinnan skulle befunna sig där. Nu utreder Lilla Edets kommun om man brustit i några rutiner när man hanterat ett pågående ärende där de båda är involverad­e.

– Vi tittar på vår roll i det hela utifrån de rutiner och regelverk vi följer och kollar om vi kunde gjort något annorlunda, om vi har gjort något fel. Däremot tror jag inte det leder till att vi gör någon Lex Sarah-anmälan om tjänstefel, säger Pernilla Sundemar, verksamhet­schef individ- och familjeoms­org i Lilla Edets kommun.

Enligt en säker källa till TTELA ska mannen ha tagit reda på exakt när kvinnan ska ha varit i Lilla Edet och besökt socialförv­altningen.

– Det är ju inte så att vi kallat de båda vid den här tidpunkten och vi lämnar naturligtv­is inte ut några uppgifter om vilken dag eller tid vi har ett möte med en person, det finns det tydliga regler kring. Det enda skulle vara om båda tagit del av något dokument och sedan den här personen försökt räkna ut när hon ungefär skulle vara på plats. Men det kan ju varit när som helst, säger Pernilla Sundemar.

Som TTELA har berättat är den misstänkte mannen är dömd för tidigare brott mot kvinnan och dömdes till fängelse för grov kvinnofrid­skränkning i augusti.

Ändå var han villkorlig­t frigiven sedan 26 juli och mannen hade även kontaktför­bud. Däremot har kvinnan anmält mannen för att ha brutit mot kontaktför­budet, sedan han släpptes.

” Vi lämnar naturligtv­is inte ut några uppgifter om vilken dag eller tid vi har ett möte med en person

Pernilla Sundemar Verksamhet­schef individoch familjeoms­org

– Han hade gjort tre överträdel­se mot kontaktför­budet, men jag vet inte på vilket sätt, säger Sten-rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

Den som bryter mot ett kontaktför­bud kan dömas för det. Straffskal­an går från böter till fängelse och bedöms brottet som ringa är det inte straffbart. Men de enskilda händelsern­a måste utredas och sedan bedömer och bestämmer en åklagare vad som ska göras.

– Generellt så är det ovanligt att någon som dömts till fängelse för grov kvinnofrid­skränkning och får kontaktför­bud överträder det, säger Sten-rune Timmersjö och fortsätter:

– Det här fallet är ovanligt på det sättet att han sedan fortsätter kontakta henne och går till attack.

Mannen medgav vid häktningsf­örhandling­en att han skadat kvinnan, men sa också att han inte ville att hon skulle dö.

Lilla Edets kommun har alltså inlett en internutre­dning om man brustit i rutinerna.

– Det är jättevikti­ga frågor och flera avdelninga­r är inblandade. Vi kommer hantera det och gå igenom det ordentligt i alla vinklar och vrår, men jag tror nog inte det blir någon Lex Sarah-anmälan, säger Pernilla Sundemar.

 ?? Bild: Christian Flodin ?? Mannen som sitter häktad misstänkt för mordförsök på en kvinna i torsdags sökte upp henne trots kontaktför­bud. Lilla Edets kommun utreder nu också om man brustit i sina rutiner.
Bild: Christian Flodin Mannen som sitter häktad misstänkt för mordförsök på en kvinna i torsdags sökte upp henne trots kontaktför­bud. Lilla Edets kommun utreder nu också om man brustit i sina rutiner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden