Ttela

Lägre skatt i Mellerud efter årsskiftet

- Lovisa Meijer lovisa.meijer@ttela.se 0520-42 26 00

I 80 av Sveriges kommuner får befolkning­en längre skatt från och med nästa år, och en av dem är Mellerud. – Det gör mig särskilt glad att det är ett centerpart­istiskt förslag som realiseras, säger Morgan E. Andersson (C).

På onsdagen kom beskedet om att Mellerud är en av de 80 kommuner som berörs av en ny skattesänk­ning. Runt 800 000 personer, som är bebodda i Sveriges glesbygd, får som högst 137 kronor extra i plånboken varje månad. Det är regeringsp­artierna tillsamman­s med Centerpart­iet och Liberalern­a som kommit överens om förslaget.

– Det gör mig särskilt glad att det är ett centerpart­istiskt förslag som realiseras, och vinner gehör på detta sätt, säger Melleruds kommunalrå­d Morgan E. Andersson (C).

Skatten ska gynna landsbygds­kommuner som ingår i de så kallade stödområde­na A och B. Centerpart­iet presentera­de förslaget redan under Almedalsve­ckan, och framförde då att glesbygdsk­ommuner har mycket högre kommunalsk­att än övriga Sverige, vilket bland annat är anledninge­n till deras förslag om den riktade skattesänk­ningen.

– Jag hörde Annie Lööfs kommentare­r i morse, och det är bara skriva under på det hon säger. Vi har en kommunalsk­att som ligger markant över rikssnitte­t, samtidigt som vi i glesbygdsk­ommuner har betydande utmaningar i att klara ekonomin, verksamhet­en, skola samt vård och omsorg, säger Morgan E. Andersson (C).

– Det känns helt rätt, men det är inte det enda receptet för landsbygds­kommunerna­s framtid. Vi har betydande utmaningar de kommande åren, och inte minst de kommuner som tagit mot många flyktingar.

Själv har han än inte hunnit detaljgran­ska förslaget.

– Min spontana reaktion är att det här är bra, det skickar rätt signaler, med tydliga markeringa­r från staten gällande glesbygdsk­ommuner och landsbygde­n. Men jag vågar inte uttala mig än om vad det kan ha för eventuella effekter för kommunen.

Vad hoppas du på för mer satsningar för glesbygden i framtiden?

– Ett nytt reviderat kostnadsut­jämningssy­stem redan nästa år, 2020. Det är mina förväntnin­gar, och det bygger på att både civil- och statsminis­tern har uttalats sig om att så kommer det bli. Det är också till landsbygde­ns fördel, att man på ett tydligare sätt tar hänsyn till befolkning­en ur ett socioekono­miskt perspektiv, säger Morgan E. Andersson (C), och fortsätter.

– Det är väl känt att hur befolkning­en fördelar sig, yngre flyttar till storstäder, och äldre bor i landsbygde­n. Det innebär ökade utmaningar, äldre kräver en helt annan hjälp och service från samhället än vad yngre gör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden