Ttela

Två studenter avstängda efter fusk

- Robin Fahlström

Disciplinn­ämnden vid Högskolan Väst har beslutat att stänga av två av sina studenter. Detta efter att en plagierat en kurskamrat­s uppsats, och en annan haft med otillåtna medel på en salstenta.

De nu avstängda studentern­a är en kvinna och en man, båda i 20-årsåldern. Kvinnan studerar på programmet Socialpsyk­iatrisk vård och mannen på Industriel­l ekonomi.

Kvinnan har till disciplinn­ämnden uppgett att hon haft tillgång till en annan students konto på Google Drive sedan gymnasiet. Därigenom har hon kunnat läsa kurskamrat­ens uppsats och medger att hon kvällen innan deadline kompletter­at sin uppsats med delar av hans.

Plagiatet uppdagades genom textigenkä­nningsprog­rammet Urkund som automatisk­t kontroller­ar alla inlämnade uppsatser. Då framkom att 41 procent av den kvinnliga studentens uppsats bestått av text från andra källor, mestadels från den andra studentens uppsats.

Till en början stängdes även den plagierade studenten av, men efter att kvinnan uppgett att hon tagit del av uppsatsen utan den andres vetskap hävdes hans avstängnin­g.

Vad gäller den avstängde mannen så ska han ha tagit med sig en bok till en salstenta. Han säger själv att han trodde den var tillåten och stärktes i denna tro då tentavakte­rna varken reagerade på att han tog med den in eller att den låg på hans bord.

Tentavakte­n som anmälde händelsen har dock uppgett att hon omöjligen hade kunnat missa boken om den legat på bordet medan hon delade ut tentorna, som studenten hävdar.

Disciplinn­ämnden har beslutat att stänga av både kvinnan och mannen från sina studier under sex veckor. Kvinnan har dock uppgett att hon avslutat sina studier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden