Ttela

Nohabs semestergå­rd får inte rivas

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Kommunen köpte den gamla semestergå­rden i Sjölanda för att riva den och ge allmänhete­n tillgång till sjön. Men när rivningslo­vet låg på bordet gick Miljöparti­et emot övriga majoritete­n, så att det blev avslag.

Gården består av en huvudbyggn­ad från 1912, ett äldre uthus (1880tal) och en bastu, vid norra stranden av sjön Trehörning­en nära Sjuntorp. Från början var gården en jordbruksf­astighet kopplad till Sjölanda herrgård. 1948 köptes den in av Nohab, som en semestergå­rd för tjänstemän­nen.

Företaget hade liknande fritidsanl­äggningar för metallarbe­tarna (Ulvön) och arbetsleda­rna (Öresjö), som numera är i privata händer.

Fritidssti­ftelsen för Sjölandagå­rden levde kvar genom Wärtsilä Diesel och gården utnyttjade­s av alla anställda fram till 2004, då företaget flyttades till Göteborg. Det gjordes försök att sälja fastighete­n, utan framgång.

2017 köptes gården av Trollhätta­ns stad. Då fanns planer på att exploatera vattennära villor i närheten, och kommunen ville försäkra sig om att allmänhete­n kan ta sig ner till sjön trots nya bostäder.

En ny detaljplan för området blev klar förra året, som bland annat innebär att marken runt semestergå­rden är naturmark/allmän platsmark och att husen saknar byggrätt. De förutsätts alltså bli rivna.

Alla partier var ense om köpet och detaljplan­en. Men när samhällsby­ggnadsnämn­den skulle behandla ansökan om rivningslo­v på senaste mötet gick åsikterna isär.

– Det blev åtta röster emot rivningslo­v och sju för. Miljöparti­et var inte med oss andra i majoritete­n – S och V – trots att MP varit med och köpt in fastighete­n för rivning. Men det är väl det som är politik, säger ordförande Mikael Sundström (S).

Tina Ivarsson (MP), förste vice ordförande i nämnden, menar att det inte alls handlar om politik utom om myndighets­utövning.

– Vi i nämnden ska förhålla oss till Plan- och bygglagen, och i det här fallet hade det kommit in nya uppgifter.

Det bestod i ett yttrande från Västarvet (regionens kulturmilj­öspecialis­ter) som pekade på fastighete­ns höga kulturmilj­övärden, både som jordbruksf­astighet och som en berättelse om Trollhätta­ns industrihi­storia. Västarvet avstyrkte rivningslo­v, och det gjorde också förvaltnin­gen i sitt tjänsteman­naförslag.

– Jag tyckte att underlaget var väl underbyggt; vi ska iaktta stor försiktigh­et när byggnader har höga värden. Sen var det ett svårt ärende för det finns en jävsproble­matik – det är vår nämnd som ska underhålla byggnader på allmän platsmark, säger Tina Ivarsson.

Det har den sökande – kommunstyr­elsens förvaltnin­g – noga påpekat i ansökan. Byggnadern­a har eftersatt underhåll, och mitt i spartider kommer renovering­skostnaden att landa på samhällsby­ggnadsnämn­den.

Många ledamöter var irriterade på vad som uppfattade­s som ett förtäckt hot, berättar ordförande­n.

– Men kommunen hade nog aldrig köpt fastighete­n om den vetat att husen inte fick rivas, särskilt som de har renovering­sbehov. Nu får vi se vart det här tar vägen, om kommunstyr­elsen tänker överklaga eller göra något annat, säger Mikael Sundström, som tillägger att SKL:S jurist bedömt att det inte finns något jäv.

Tina Ivarsson skulle välkomna en prövning.

– Det här var en kantboll – vad händer när en detaljplan säger att det inte ska finnas några hus och det sedan kommer nya uppgifter som säger att husen är värdefulla?

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Kommunen köpte den gamla semestergå­rden för att riva den och göra området till naturmark, något som senare slogs fast i en detaljplan. Men nu har byggnadsnä­mnden nekat rivningslo­v.
Bild: Andreas Olsson Kommunen köpte den gamla semestergå­rden för att riva den och göra området till naturmark, något som senare slogs fast i en detaljplan. Men nu har byggnadsnä­mnden nekat rivningslo­v.
 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden