Ttela

Kvinnor drabbas hårt av skador från trafikolyc­kor

- Micke Larsson/tt

Skador från trafikolyc­kor sänker de drabbades livskvalit­et under lång tid. Kvinnor påverkas mest, visar en ny studie. – De tycks ha en större utsatthet och sårbarhet, säger Hans-yngve Berg, beteendeve­tare på Transports­tyrelsen.

Internatio­nella studier har visat att trafikskad­ade som grupp aldrig kommer ikapp den allmänna livskvalit­eten i befolkning­en som helhet.

– De kommer inte tillbaka till full hälsa, säger Hans-yngve Berg, som är utredare på Transports­tyrelsen.

En ny svensk studie, som utförts av Karolinska institutet för Transports­tyrelsen, ger mera kunskap. Vårt lands goda tillgång på statistik har hjälpt forskarna, som jämfört 5 000 trafikskad­ade personer med lika många i en referensgr­upp.

– Vi har kunnat se hur livskvalit­et förändras i relation till bland annat skadad kroppsdel, kön och åldersgrup­p, jämfört med dem som inte har en trafikskad­a, beskriver Hans-yngve Berg.

Det finns flera intressant­a resultat.

– Även lindriga skador kan ge förlust av livskvalit­et, säger Berg.

Livskvalit­et har mätts med faktorer som förmåga att röra sig och upplevelse av smärta. Men man har även fångat upp psykologis­ka besvär som exempelvis depression, psykisk obalans (drabbar främst män) eller ångest för att befinna sig i trafiken (drabbar främst kvinnor).

– Trafikskad­or verkar allmänt sett ta kvinnor hårdare på ett psykologis­kt plan. Psykologis­k forskning har också visat att kvinnor har en högre känslomäss­ig sårbarhet för skador och trauman, säger Hans-yngve Berg.

Unga kvinnor är den grupp i studien som förlorar mest livskvalit­et efter en trafikskad­a.

Berg anser att studiens resultat borde kunna leda till förändring­ar. Han påminner om hur viktigt det är att ha kvinnliga krockdocko­r, så att man får ett jämlikt system för att klara trafikolyc­kor. Men mest kanske finns att göra efter en olycka.

– Kan man stötta kvinnor på ett annat sätt än män, för att hjälpa dem, funderar Hans-yngve Berg.

Studien presentera­s i dag på den årliga trafiksäke­rhetskonfe­rensen i Tylösand.

 ?? Bild: Humanetics Innovative Solutions/arkiv ?? Kvinnlig krockdocka.
Bild: Humanetics Innovative Solutions/arkiv Kvinnlig krockdocka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden