Ttela

Landsbygds­paket ger en hundring mer i månaden

-

Glesbygdsb­or får i snitt 137 kronor i sänkt skatt per månad nästa år. Förslaget ingår i ett landsbygds­paket i statsbudge­ten.

Paketet kostar statskassa­n 2,2 miljarder kronor nästa år. Det dyraste budgetförs­laget är skatteredu­ktionen för invånare i kommuner som i sin helhet ingår i stödområde A och B. Det handlar framför allt om nordvästra Sverige.

Skatteredu­ktionen omfattar ungefär 830 000 personer i uppemot 80 kommuner.

– Det handlar om att öka rättvisan och minska skatteklyf­tan mellan stad och landsbygd, säger Centerleda­ren Annie Lööf.

Centern motiverar skatteredu­ktionen med att glesbygdsb­or ofta betalar mer i skatt och samtidigt får sämre offentlig service än storstadsb­or.

Lööf är stolt över att partiets förslag om skatteredu­ktion nu finns med i statsbudge­ten för 2020, bara två månader efter att man lanserade idén i somras.

Ursprungsf­örslaget innehöll dock en mer än dubbelt så stor skatteredu­ktion för glesbygdsb­or. Lööf anser att en dryg hundralapp i sänkt skatt ändå är betydelsef­ullt för framför allt pensionäre­r.

– Det här är bara ett första steg för att få bort den ojämna skatteklyf­tan som finns mellan stad och land, säger hon.

En skatteredu­ktion på en dryg hundralapp skulle snabbt kunna ätas upp om kommunen höjer kommunalsk­atten. Många kommuner i glesbygden har det i dag tufft med att få ekonomin att gå ihop.

Lööf pekar på att regeringen tillsamman­s med C och L även ska höja statsbidra­gen till kommunerna och ändra i skatteutjä­mningssyst­emet mellan rika och fattiga kommuner.

Skatteredu­ktionen innebär 1,35 miljarder kronor mindre i skatteintä­kter för staten, men 1 650 kronor i skattesänk­ning per år för berörda landsbygds­bor.

” Det handlar om att öka rättvisan. Annie Lööf Ledare för Centerpart­iet

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S), framhåller i en skriftlig kommentar att det hela är en del av den gröna skatteväxl­ingen. Reduktione­n finansiera­s bland annat genom höjd kemikalies­katt.

”Det innebär att en del av de höjda miljöskatt­erna används för att kompensera för längre avstånd och sämre tillgång till service”, skriver Andersson.

Annie Lööf får frågan om det inte vore bättre att satsa pengarna på att stärka välfärden på landsbygde­n. Hon invänder att det är två olika frågor och hänvisar till att regeringen, Centerpart­iet och Liberalern­a även gör annat, som att öka statsbidra­gen till kommunerna.

Landsbygds­paketet innehåller drygt 200 miljoner kronor mer till vägoch järnvägsun­derhåll och 150

miljoner kronor mer till bredbandsu­tbyggnad. I landsbygds­satsningen ingår ett ”bondepaket” för 191 miljoner kronor, framför allt stöd för ökad livsmedels­produktion och 85 miljoner kronor till mediestöd till landsbygd.

I landsbygds­paketet räknar Centern också in ett förslag om ersättning till privata vårdgivare för moms som de sedan i somras måste betala på inhyrd personal. Landstinge­n, eller regioner som de numera kallas, kompensera­s för den momsen. Tanken nu är att regionerna ska få pengar som de sedan använder för att kompensera de privata bolagen. Förslaget kostar staten 210 miljoner kronor per år.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden