Ttela

Svenskarna handlade mer sprit i somras

- Hilda Djupenströ­m/tt

I sommar har svenskarna köpt nästan lika mycket alkohol som under fjolårets värmebölja. Men i år har försäljnin­gen av sprit ökat, visar ny statistik.

Under juni, juli och augusti 2019 sålde Systembola­get alkohol för 11,4 miljarder kronor, enligt Systembola­gets försäljnin­gsstatisti­k. Det är 359 miljoner kronor mer än under samma period förra året. Samtidigt har den totala mängden inköpta liter alkoholdry­cker minskat blygsamt, med 0,3 procent, medan den totala mängden ren alkohol ökat med 0,5 procent.

Förklaring­en? Försäljnin­gen av öl, starkvin och cider har minskat något och spritförsä­ljningen har ökat med 4,9 procent. Den spritsort som ökat mest är mörk rom. Även försäljnin­gen av blanddryck­er har ökat med 11,6 procent jämfört med förra året.

– Sprit har ökat sin andel men det är små volymer i absoluta tal. Det är fortfarand­e framför allt öl och vin som säljs mest under sommaren, kommentera­r Therese Elmgren, pressansva­rig på Systembola­get.

Sedan 2006 har sommarmåna­dernas alkoholför­säljning ökat med några enstaka procent per år, men sommaren 2018 ökade den totala mängden inköpta liter alkohol med 7,1 procent jämfört med 2017. I sommar har inköpen legat kvar på ungefär samma höga nivå.

– Även denna sommar var varmare än normalt. Vår försäljnin­g ligger något högre på sommaren, då folk är lediga och har mer tid att umgås jämfört med resten av året, fortsätter Elmgren.

Mer alkohol inhandlade­s under midsommar i år, jämfört med i fjol. Försäljnin­gsstatisti­ken visar att både antalet liter ren alkohol som sålts och antalet kunder har ökat.

Midsommarv­eckan 2019 handlade 2,7 miljoner svenskar på Systembola­get. Det är drygt 100 000 fler än förra året.

 ?? Bild: Geir Olsen/tt ?? Att alkoholför­säljningen var lika hög som förra året förklarar Systembola­get med att sommaren i år också var varm.
Bild: Geir Olsen/tt Att alkoholför­säljningen var lika hög som förra året förklarar Systembola­get med att sommaren i år också var varm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden