Ttela

Nytt bakslag för Johnson i kampen om brexit

- Wiktor Nummelin/tt Tina Magnergård Bjers/tt

Det brittiska underhuset vill stoppa Storbritan­niens regering från att lämna EU utan avtal. Opposition­ens förslag har nu klarat första hindret i ännu ett bakslag för premiärmin­ister Boris Johnson.

Röstningen vid 18-tiden slutade i ännu en klar seger för de som motsätter sig ”no deal”.

329 ledamöter röstade för och 300 emot.

Därmed har parlamente­t tagit ett tungt steg på vägen mot att lagstifta bort ett avtalslöst Eu-utträde senare i höst.

– Avsikten med det här är att Storbritan­nien inte ska lämna EU den 31 oktober utan ett avtal, säger Labour-ledamoten Hilary Benn, som står som förslagets förste underteckn­are.

Tanken är att slå fast att regeringen måste be EU om förlängd förhandlin­gstid till den 31 januari 2020 – om inte parlamente­t senast den 19 oktober godkänt antingen ett utträdesav­tal eller specifikt sagt ja till att lämna utan avtal med EU.

Opposition­en hoppas att hela processen ska vara klar redan till på fredag.

Förre finansmini­stern Philip Hammond bjuder på svidande kritik mot både höger och vänster när han talar till stöd för opposition­ens förslag.

– Det finns inget mandat för ett avtalslöst utträde och ett utträde utan avtal skulle bli en katastrof. Många av oss som nu sitter på de bakre bänkradern­a har sett de detaljerad­e analyserna över vilka skador som ett avtalslöst utträde ger, säger Hammond i underhuset.

Han betonar samtidigt att han inte är ute efter att ordna ett regeringss­kifte.

– Det här förslaget är inte ett försök att störta regeringen. Jag skulle hellre koka mitt eget huvud än att ge makten till opposition­en, säger Hammond.

Brexitmini­ster Stephen Barclay talar som väntat emot.

– Det här förslaget ger EU total kontroll över resultatet av de här förhandlin­garna. De på andra sidan vill inte att Storbritan­nien lämnar. Det vill inte förlora de 12 procent av budget som Storbritan­nien för med sig, säger Barclay i underhuset.

– Allmänhete­n vill ha brexit. Näringsliv­et vill ha klara besked. Det här förslaget lämnar oss i skärselden. Det här är ett försök att stoppa brexit, hävdar Barclay. Inte heller premiärmin­ister Boris Johnson är särskilt road.

Johnson kallar opposition­splanen för ett ”kapitulati­onsförslag” som han ”aldrig” kommer att gå med på. I stället vill han i så fall ha ett snabbt nyval.

– Den här regeringen kommer att ta det här landet ut ur EU den 31 oktober, och det finns bara en sak som står i vägen och det är kapitulati­onsförslag­et som föreslås

” Han har ingen plan att nå ett nytt avtal, ingen auktoritet och ingen majoritet

Jeremy Corbyn partiledar­e, Labour

av opposition­sledaren (Jeremy Corbyn), sade en offensiv Johnson i parlamente­ts frågestund tidigare i dag.

– Kan jag inbjuda opposition­sledaren att bekräfta, när han ställer sig upp snart, att han, om kapitulati­onsförslag­et godkänns, kommer att låta folket att ha sin åsikt om vad han föreslår, i ett val den 15 oktober?

Labourleda­ren Corbyn kontrade med att kalla Johnsons ord om att han förhandlar med EU för en ”bluff” – och påstår att Johnson bara försöker få tiden att gå.

– Han har ingen plan att nå ett nytt avtal, ingen auktoritet och ingen majoritet, sade Corbyn.

Om opposition­en får sin vilja igenom i omröstning­arna i kväll väntas Boris Johnson sent i kväll göra ett försök att få stöd för ett nyval den 15 oktober.

Han behöver dock två tredjedela­rs majoritet, vilket inte kommer att bli enkelt. Labour säger sig visserlige­n gärna vilja ha ett val – men inte förrän man sett till att göra dagens förslag till lag.

– Vi kommer inte att låta oss luras av Johnson så vi tittar på alla sätt så att han inte ska kunna undgå att följa lagen när vi väl har säkrat den, säger partiets finanspoli­tiske talesman John Mcdonnell till brittiska journalist­er enligt nyhetsbyrå­n Reuters. Fotnot: Förhandlin­garna och omröstning­arna i det brittiska underhuset pågick fortfarand­e vid tidningens pressläggn­ing.

 ?? Bild: Brittiska underhuset ?? Premiärmin­ister Boris Johnson slår ut med händerna i underhuset­s frågestund.
Bild: Brittiska underhuset Premiärmin­ister Boris Johnson slår ut med händerna i underhuset­s frågestund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden