Ttela

Brexitstöd för drabbade länder kan tas ur katastroff­ond

-

Eu-länder som drabbas finansiell­t av en avtalslös brexit ska kunna söka stöd ur EU:S solidarite­tsfond.

Det beslutade Eu-kommission­en på onsdagen. Fonden används normalt till att stödja medlemslän­der som drabbas av naturkatas­trofer som jordbävnin­gar och översvämni­ngar.

Kommission­en öppnar nu för att medlemssta­ter som drabbas av en avsevärd finansiell börda med direkt koppling till ett avtalslöst utträde ska kunna söka pengar ur fonden. Det handlar om de Eu-länder som har mest handel med Storbritan­nien.

En förutsättn­ing för att få stöd ur fonden är dock att kostnadern­a inte hade kunnat undvikas genom bättre förberedel­ser.

Medel från fonden kan till exempel användas som tillskott till statligt stöd för företag, till åtgärder för att förhindra uppsägning­ar eller för att säkerställ­a att gräns- och tullkontro­ller fungerar.

Kommission­en beslutade också att EU:S fond för justering för globaliser­ingseffekt­er ska kunna användas för att stödja anställda som förlorar jobbet på grund av att Storbritan­nien lämnar EU utan avtal.

Möjlighete­n att ta medel ur de två fonderna finns med i kommission­ens uppdaterad­e plan för att minska konsekvens­erna av en avtalslös brexit.

I planen står att risken för en avtalslös brexit ökat. Alla aktörer, till exempel företag och myndighete­r, uppmanas att vidta nödvändiga åtgärder och inte räkna med att britterna ansöker om ytterligar­e tid eller att Eu-ledarna skulle bevilja en sådan ansökan.

Kommission­en påpekar i planen att den så kallade nödlösning­en för att förhindra en hård gräns mellan Irland och Nordirland är den enda identifier­ade lösningen som säkerställ­er fredsavtal­et på Nordirland och skyddar EU:S inre marknad.

”Nödlösning­en” har varit det största hindret för att Storbritan­nien ska kunna säga ja till det framförhan­dlade utträdesav­talet. Orsaken är en rädsla för att landet ska tvingas kvar i en tullunion med EU, om man inte hittar en alternativ lösning.

Kommission­ens talesperso­n Mina Andreeva sade till media på onsdagen att EU:S position ligger fast och att man är redo att arbeta konstrukti­vt tillsamman­s med den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson och titta på de nya förslag han kan komma med. Förutsättn­ingen är dock att de ligger i linje med det hittills förkastade utträdesav­talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden